Acasa Stiinta-ITStiinta Descoperire importantă pe Planeta Roşie

Descoperire importantă pe Planeta Roşie

scris de A.P.
7 afisari

Pe Marte există mii de ghețari acoperiți de praf, ghețari care conțin suficient de multă apă încât dacă ar fi distribuită uniform la suprafața planetei, ar acoperi-o cu un strat de gheață cu grosimea de 1,1 metri, conform unui material publicat de Reuters.

marte gheata apaAcești ghețari se află distribuiți în două benzi care se extind dinspre polii planetei spre latitudini mai scăzute. Datele radar obținute de sateliții aflați pe orbita planetei Marte, combinate cu modele computerizate, indică existența pe Marte a unui volum de 150 de miliarde de metri cubi de apă, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Geophysical Research Letter.

„Această gheață care coboară până la latitudini mai scăzute reprezintă o parte importantă din rezervele de apă ale planetei Marte„, susține Nanna Bjornholt Karlsson, cercetător la Institutul Neils Bohr din cadrul Universității din Copenhaga.

Oamenii de știință încearcă să afle cum s-a transformat Marte dintr-o planetă caldă și umedă, similară Pământului, în deșertul rece din prezent.

În urmă cu miliarde de ani, Marte, care nu dispune de un câmp magnetic protector, așa cum are Pământul, și-a pierdut o mare parte din atmosferă. Există mai multe studii în derulare care încearcă să determine ce procent din apa acestei planete s-a pierdut și cât a rămas în depozitele de gheață și în subteran. Conform unor estimări se pare că Marte și-a pierdut 87% din apă.

Presiunea atmosferică pe Marte este atât de scăzută încât gheața se evaporă pur și simplu”, conform unui comunicat al Institutului Neils Bohr. Acești ghețari au rămas intacți pentru că au fost acoperiți cu o groasă pătură protectoare de praf.

În prezent, cele mai mari rezervoare de apă de pe Marte se află în zonele polare ale planetei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS