Acasa Stiinta-ITStiinta Descoperire uimitoare: Dinozaurii nu erau reptile cu sânge rece

Descoperire uimitoare: Dinozaurii nu erau reptile cu sânge rece

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

Un studiu bazat pe analiza “liniilor de creştere” din oasele dinozaurilor arată că acestea erau nişte animale care aveau sângele calde, endoterme.

Un nou studiu arata ca Dinozaurii erau de fapt animale cu sange cald (foto:astrogemini.com)

Studiul Universităţii Autonome din Barcelona, care a fost publicat de site-ul livescience.com, arată că în perioadele de creştere lentă ale dinozaurilor, cum ar fi timpul iternii sau în perioadele în care hrana era puţină, “liniile de creştere” din oasele acestor animale sunt mai întunecate la culoare şi mai subţiri, în timp ce în perioadele de dezvoltare rapidă, acestea sunt mai deschise la culoare şi mai late, ceea ce indică o dezvoltare care poate fi întreruptă de un sezon neprielnic.

În acest studiu, au fost canalizate liniile de creştere de la oase ale piciorului aparţinând a peste 100 de mamifere ierbivore din prezent, în corelaţie cu ciclurile sezonale ale temperaturii din mediul lor viaţă, cu temperatura medie a organismului lor şi cu ratele metabolice.Liniile de creştere evidenţiate la rumegătoare sunt identice cu cele observate la dinozauri, indicând că aceste animale au trecut prin perioade de dezvoltare întrerupte de perioade de stagnare, atunci când condiţiile de mediu şi de hrană nu erau favorabile. Acest lucru poate însemna că şi dinozaurii aveau sângele cald.

Iniţial, potrivit Agerpres, oamenii de ştiinţă creadeau că “liniile de creştere”, linii similare cu cercurile din trunchiurile de copaci. sunt prezente doar la animalele cu sânge rece, care se dezvoltă în etape, în funcţie de condiţiile de mediu. Acest nou studiu poate oferi mai multe indicaţii despre felul în care trăiau dinozauri, care nu ar fi avut astfel nevoie de surse externe de căldură pentru a-şi activa metabolismul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult