Acasa Stiinta-ITStiinta Diferențe ȋntre coșmarurile femeilor și cele ale bǎrbaților

Diferențe ȋntre coșmarurile femeilor și cele ale bǎrbaților

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Bărbaţii şi femeile sunt foarte deosebiţi şi când vine vorba de vise sau temeri ascunse, cercetǎtorii canadieni afȃnd cȃt de variate sunt acestea.

Diferențe ȋntre coșmarurile femeilor și cele ale bǎrbaților (foto: yummymummyclub.ca)

Psihologii de la Universitatea din Montreal au analizat aproximativ 10.000 de vise, dintre care 253 de coşmaruri şi 431 de vise urâte. Coşmarurile sunt visele din care oamenii se trezesc în toiul nopţii, iar visele urîte sunt cele care au un impact emoţional mai slab, deşi neplăcut. În urma acestei cercetări, analizând relatările subiecţilor despre visele avute, psihologii au înteles ca sentimentul dominant într-un coşmar nu este frica, ci tristeţea, confuzia, dezgustul. Cercetarea se bazează doar pe jurnale ţinute de subiecţi, nu pe chestionare formulate de experţi.

De cele mai multe ori, femeile care au avut coşmaruri au vorbit despre violenţa fizică, scandaluri, răpiri şi infidelitate. Prin urmare, tema comună este conflictul interpersonal. În cazul bărbaţilor, coşmarurile au inclus scene de război, cutremure sau incendii, adică diferite dezastre, potrivit dailymail.co.uk. Tot bǎrbații viseză mai des insecte sau alţi dăunători.

Psihologul Antonio Zadra spune că, deşi nu sunt o boală în sine, coşmarurile pot afecta serios sănătatea oamenilor. Cei care au deseori această problemă se tem să mai doarmă sau nu mai pot adormi după ce se trezesc noaptea, din cauza unui coşmar. Potrivit psihologilor, toţi oamenii visează, dar mulţi uită ce au visat de îndată ce se trezesc. Cei care dorm mai profund îşi amintesc însă visele. Acestea au loc in faza de somn REM, care apare de 3-5 ori într-o noapte.

Vestea bună pentru cei care au deseori coşmaruri este că acestea se pot trata. Există tehnici de vizualizare, care îi învaţă să schimbe scenariul visului aşa cum doresc, potrivit descoperǎ.ro. Deocamdată nimeni nu ştie de ce oamenii visează şi de ce au coşmaruri. Profesorul Zadra, care studiază de 20 de ani tulburările de somn, spune ca o explicaţie este că visele sunt o formă de interpretare şi de rezolvare a problemelor de peste zi. O alta variantă este ca ele reflectă o disfuncţie, o întrerupere a sistemului nervos.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult