Acasa Stiinta-ITStiinta Discul din Phaistos a fost descifrat. Vezi cum au fost traduse hieroglifele!

Discul din Phaistos a fost descifrat. Vezi cum au fost traduse hieroglifele!

scris de Laurentiu Banches
31 afisari

Oamenii de știință britanici au reușit să descifreze hieroglifele notate pe misteriosul Disc din Phaistos, vechi de aproximativ 4000 de ani.

Discul din Phaistos a fost descifrat. Vezi cum au fost traduse hieroglifele! (foto:ancient.eu)

Discul din Phaistos a fost descifrat. Vezi cum au fost traduse hieroglifele! (foto:ancient.eu)

Profesorul britanic Gareth Owens a studiat acest artefact, pe care l-a denumit, în glumă, „primul CD-ROM minoic„, şi a reuşit să descifreze înţelesul misterioaselor hieroglife. „În colaborare cu John Coleman, profesor de fonetică la Universitatea Oxford, am petrecut şase ani încercând să obţinem cea mai bună lectură a textului”, a declarat Gareth Owens, cercetător în lingvistică la Institutul de Educaţie Tehnologică din Creta.

Discul poate fi citit în spirală, din exterior spre interior. Folosind o serie de studii precedente despre hieroglifele din Creta şi dialecte din limba greacă străveche, cei doi savanţi au identificat mai întâi trei cuvinte cheie – „Iquekurja” („mamă însărcinată” şi/sau „zeiţă”), „Ique” („mamă” şi/sau „zeiţă”) şi „Iquepaje” / „Ique-Phae” („mamă strălucitoare” sau „zeiţă”) – care se repetă în textul gravat pe Discul din Phaistos. „Conceptul de zeiţă-mamă era bănuit de aproximativ un secol de lingvişti, datorită lucrurilor pe care le cunoaştem despre religia minoică, însă trebuia să dovedim acest fapt şi din punct de vedere lingvistic”, a explicat profesorul Owens.

Celebrul disc a fost descoperit în 1908, pe insula grecească Creta. Până acum, nimeni nu reuşise să traducă misteriosul text inscripţionat pe acest disc, care a fost creat în perioada de apogeu a civilizaţiei minoice, în jurul anului 1.700 î.e.n. Discul din Phaistos are un diametru de 16 centimetri şi este expus la Muzeul de Arheologie din Heraklion.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult