Acasa Stiinta-ITStiinta Doi asteroizi s-au ciocnit în sistemul solar

Doi asteroizi s-au ciocnit în sistemul solar

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Telescopul spaţial Hubble a surprins imagini cu ceea ce pare a fi rezultat în urma unei coliziuni între asteroizi, care a avut loc în 2009 în sistemul nostru solar, prezentând un obiect cu formă stranie, inedită – semănând cu litera „X” urmată de o dâră de particule cosmice.


Imaginile surprinse în perioada ianuarie – mai 2010 indică faptul că obiectul, numit P/2010 A2, are o lăţime de 130 de metri şi o coadă lungă de particule al căror diametru variază între sub un centimetru şi 2,5 centimetri, transmite Mediafax. Este vorba despre ceea ce a rămas dintr-un asteroid după coliziunea cu un altul mult mai mic, cu o lăţime de 3 – 6 metri, potrivit specialiştilor citaţi de NASA, care au publicat un studiu pe această temă în revista Nature. Cele două obiecte s-au ciocnit la o viteză de aproape 18.000 km/oră. Şocul a pulverizat asteroidul mai mic şi a redus masa celui mai mare.

David Jewitt, astronom la Universitatea California din Los Angeles, spune că ciocnirea s-a produs în februarie sau martie 2009, iar şocul a fost atât de puternic încât explozia a fost similară celei unei mici bombe atomice. Coliziunea n-a putut fi observată din cauza poziţiei asteroizilor în raport cu Soarele.

Obiectul cu formă misterioasă a fost descoperit de Hubble în centura de asteroizi ce se situează între Marte şi Jupiter. Potrivit specialiştilor, ciocnirile între asteroizii de mărime mică se produc, în medie, o dată pe an în această zonă. Când asteroizii se ciocnesc, ei proiectează praf în spaţiul interplanetar.

Astronomii se servesc de modele matematice pentru a prezice frecvenţa coliziunilor şi volumul prafului produs. Fenomenul este foarte căutat, pentru că şocurile între două obiecte cosmice mari sunt rare, în timp ce impactul unei coliziuni între doi asteroizi mici este mic.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult