Acasa Stiinta-ITStiinta Dumitru Prunariu, decorat de Armata României la 30 de ani de la zborul în Cosmos

Dumitru Prunariu, decorat de Armata României la 30 de ani de la zborul în Cosmos

scris de D.S.S.
9 afisari

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea i-a conferit generalului-maior în rezervă Dumitru Dorin Prunariu Emblema „Onoarea Armatei României”, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate şi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României, în cadrul unei ceremonii care a avut loc joi, 19 mai, la sediul Ministerului Apărării Naţionale.

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea îi conferă generalului-maior în rezervă Dumitru Dorin Prunariu Emblema "Onoarea Armatei României" - foto Vali Ciobîrcă

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea îi conferă generalului-maior în rezervă Dumitru Dorin Prunariu Emblema "Onoarea Armatei României" - foto Vali Ciobîrcă

Ministrul Gabriel Oprea a subliniat, în discursul susţinut în cadrul ceremoniei, faptul că zborul de acum 30 de ani în spaţiul cosmic al lui Dumitru Prunariu a adus poporului român un prestigiu imens în rândul celorlalte naţiuni ale lumii.

Rememorând momentul zborului primului cosmonaut român în spaţiu, ministrul Apărării a declarat: „Nimeni nu poate uita seara istorică din urmă cu 30 de ani, când, de la cosmodromul de la Baikonur, locotenentul-major inginer, pe atunci, Dumitru Prunariu îşi lua zborul, la bordul navei spaţiale Soyuz-40, pentru a duce în spaţiu tricolorul românesc, pe care îl purta în inimă şi pe costumul de zbor.

Aveam 20 de ani atunci, eram elev al Şcolii Militare de Ofiţeri din  Sibiu şi îmi aduc aminte de parcă ar fi fost ieri, mândria pe care am simţit-o, că un tânăr ofiţer al armatei punea România pe harta selectă şi extrem de restrânsă a naţiunilor care au reuşit să trimită cosmonauţi în spaţiu. Şi sunt convins că toată România a simţit la fel şi a fost alături de dumneavoastră, domnule general Prunariu, ţinându-şi răsuflarea, până la revenirea din misiune.”

Referindu-se la zborul de acum 30 de ani, cosmonautul a arătat: „A fost un eveniment deosebit, care a ridicat România la un înalt nivel de cercetare a spaţiului cosmic şi mă bucur mult că acesta a fost continuat şi după anul 1990, când am contribuit direct, alături de câţiva colegi ai mei, la elaborarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea Agenţiei Spaţiale Române ca instituţie guvernamentală.  Am progresat de atunci permanent, ajungând să încheiem acorduri guvernamentale, cu Agenţia Spaţială Europeană, cu NASA, cu Agenţia Spaţială Franceză, cu alte agenţii spaţiale din lume, iar de anul acesta am devenit, cu o recunoaştere deplină a capacităţilor noastre ştiinţifice, tehnologice şi manageriale, membri plini ai Agenţiei Spaţiale Europene.

Generalul-maior (r.) Prunariu a subliniat că s-a simţit, în toată activitatea sa, mândru de statutul său de militar al Armatei României: „În toate funcţiile pe care le-am avut, indiferent că au fost militare sau civile, am reprezentat cu multă mândrie instituţia militară, fie că aceste funcţii   s-au referit la preşedinţia Agenţiei Spaţiale Române,  la cea de ambasador în Federaţia Rusă sau, cea mai nouă pe care o am, cea de preşedinte al Comitetului ONU pentru explorarea paşnică a spaţiului extraatmosferic, ales de către 70 de state ale lumii”.

Cum a ajuns Prunariu în Cosmos

Dumitru Dorin Prunariu, al 103-lea pământean care a ajuns în spaţiu, ofiţer al Armatei României în perioada 1978-2007, a efectuat pregătirea completă de specialitate necesară realizării unui zbor cosmic în Orăşelul Stelar de lângă Moscova, unde a obţinut, după trei ani, note maxime la examenele finale de calificare, fiind repartizat în echipaj cu cosmonautul rus Leonid Popov.

În perioada 14-22 mai 1981, cei doi astronauţi au efectuat, la bordul navei cosmice Soyuz-40 şi al laboratorului spaţial Saliut-6, un zbor cosmic cu o durată totală de şapte zile, 20 de ore şi 42 de minute. Pe timpul zborului, au fost realizate mai multe experimente ştiinţifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiaţiilor cosmice, al tehnologiilor spaţiale, al medicinei, biologiei şi psihologiei, experimente gândite şi proiectate în cea mai mare parte de specialişti români.

În calitate de preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, membru al Comisiei de Astronautică a Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Membru fondator al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, membru al Academiei Internaţionale de Astronautică, preşedinte al Subcomitetului Ştiinţific şi Tehnic al Comitetului ONU pentru explorarea în scopuri paşnice a spaţiului extraatmosferic, generalul Dumitru Dorin Prunariu, doctor în ştiinţe aero-spaţiale, a contribuit permanent la ridicarea prestigiului Armatei şi României.

2 comentarii

digital 19-05-2011 - 17:49

eu nu l-as fi lasat sa m-atinga!
de fapt nici nu cred ca avea ce cauta Prunariu acolo!

CZC 20-05-2011 - 14:37

Corect. Rau a ajuns Armata Romaniei. Un individ despre care au aparut atatea in presa, ca fiind „lipsit de onoare” a ajuns sa ofere „Onoarea Armatei Romaniei”. Unde esti Maresale?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult