Acasa Stiinta-ITStiinta Dumitru Prunariu, singurul român în spaţiu: 31 de ani de la zborul cosmic

Dumitru Prunariu, singurul român în spaţiu: 31 de ani de la zborul cosmic

scris de M.A.
2 afisari

Se împlinesc luni 31 de ani de când singurul român a zburat în spaţiul cosmic. Pe 14 mai 1981, Dumitu Prunariu efectua la bordul navei cosmice Soyuz-40 şi al laboratorului spaţial Saliut-6 zborul cosmic care l-a făcut celebru.

Dumitru Prunariu

Dumitru Prunariu, singurul român în spaţiu: 31 de ani de la zborul cosmic (foto: napocanews.ro)

Misiunea, care a durat şapte zile, 20 de ore şi 42 de minute s-a închiat pe 22 mai 1981. “Prin efectuarea acelui zbor cosmic, devenit istoric, am ajuns să fiu cel al de-103-lea pământean care ajunge în spaţiu, iar România devine a noua ţară din lume care îşi promovează capacitatea ştiinţifică în spaţiul extra-atmosferic prin intermediul unui cosmonaut propriu”, scrie Dumitru Prunariu, pe siteul său.

Pe timpul misiunii, în care a fost însoţit de cosmonautul sovietic Leonid Popov, au fost realizate mai multe experimente ştiinţifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiaţiilor cosmice, al tehnologiilor spaţiale, al medicinei, biologiei şi psihologiei, experimente gândite şi proiectate în cea mai mare parte de specialişti români.

În anul 2011, Dumitru Prunariu a fost decorat de ministrul Apărării cu Emblema „Onoarea Armatei României”, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate şi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României.

În calitate de preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, membru al Comisiei de Astronautică a Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Membru fondator al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, membru al Academiei Internaţionale de Astronautică, preşedinte al Subcomitetului Ştiinţific şi Tehnic al Comitetului ONU pentru explorarea în scopuri paşnice a spaţiului extraatmosferic, generalul Dumitru Dorin Prunariu, doctor în ştiinţe aero-spaţiale, a contribuit permanent la ridicarea prestigiului Armatei şi României, preciza, în 2011, MApN.

1 comentariu

Mache 15-05-2012 - 02:08

Cica dupa ce se intoarce Prunariu din cosmos medicii de la CMA observa niste dungi vinetii pe mainile sale. Se fac tot soiul de teste dar nu se poate trage nici o concluzie. In final comisia medicala il intreaba direct: „Dom’le da’ cand si cum au aparut chestiile astea pe mainile tale. Oare ce le-o fi provocat?” La care Prunariu raspunde: „A, pai e simplu. De fiecare data cand voiam si eu sa apas un buton, rusii ma plezneau peste maini si strigau „Nu-l atinge!!!” 🙂

Acum pe bune: Felicitari lui Prunariu!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult