Acasa Stiinta-ITStiinta După 25 de ani, Cernobîlul ameninţă din nou (Video)

După 25 de ani, Cernobîlul ameninţă din nou (Video)

scris de Z.V.
7 afisari

Ca urmare a exploziei survenite pe 26 aprilie 1986 la Cernobîl, teritoriul de pe o rază de 30 de km din jurul centralei a fost supus unei contaminări radioactive extrem de puternice, iar peste 200.000 de persoane au fost evacuate.

25 de ani de la explozia de la Cernobil

foto: Agerpres

Catastrofa de la Cernobîl a afectat 19 regiuni din Rusia, cu o suprafaţă de aproape 60.000 de kilometri pătraţi şi cu o populaţie de 2,6 milioane de persoane; 46,5 mii de kilometri pătraţi din Belarus (23% din suprafaţa totală a republicii). Suprafaţa totală contaminată radioactiv în Ucraina s-a ridicat la 50 de mii de kilometri pătraţi (12 regiuni).

Chiar şi după 25 de ani de la explozia survenită la unul din reactoarele centralei atomice de la Cernobîl, care a provocat scurgeri radioactive echivalente cu cel puţin 200 de bombe de la Hiroshima, problema securităţii acesteia stârneşte în continuare îngrijorări. Deasupra celui de-al 4-lea reactor avariat s-a construit atunci în pripă un sarcofag, aflat astăzi într-o stare alarmantă de degradare, semnalează experţii ruşi citaţi de Agerpres.

Centrala de la Cernobîl a fost complet închisă abia la 5 decembrie 2000.

Termenul de garanţie al sarcofagului este de 30 de ani, ceea ce înseamnă că aproximativ peste cinci ani învelişul protector nu va mai putea opri procesul de eliberare a emisiilor radioactive în atmosferă. În acest context, construcţia unui nou sarcofag deasupra reactorului avariat este din ce în ce mai actuală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult