Acasa Stiinta-ITStiinta E-ELT: Vezi unde şi de cine va fi construit cel mai mare telescop din lume

E-ELT: Vezi unde şi de cine va fi construit cel mai mare telescop din lume

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

E-ELT este un proiect european de construire a celui mai mare telescop din lume, care va fi amplasat pe muntele Cerro Armazones din nordul statului Chile

Cel mai mare telescop din lume va fi construit in Chile (foto:upi.com)

European Extremely Large Telescope sau E-ELT, proiectul european de construire a celui mai mare telescop a primit recent ultimele aprobări necesare din partea consiliului director al forului de specialitate European Southern Observatory (ESO). Deşi este un proiect care va fi realizat din fonduri europene, uriaşul telescop nu va fi amplasat în Europa, ci în America de Sud, pe muntele Cerro Armazones din nordul Chile.

Conform unui articol apărut în life science, prezentat de descoperă.ro, telescopul E-ELT va avea o oglindă cu diametru de 39 metri şi va fi montat pe muntele Cerro Armazones din nordul statului Chile. Acesta va fi mult mai performant decât orice alt mega-telescop costruit până în prezent. Noul telescop, E-ELT, va fi capabil să capteze de 12 ori mai multă lumină decât cele mai mari telescoape optice existente, permiţând astfel astronomilor să observe mullt mai multe detalii ale corpurilor cereşti şi fenomenelor cosmice.

Specialiştii din cadrul ESO şi-au propus ca mega-telescopul E-ELT să fie funcţional începând cu anul 2020, construirea lui urmând să coste nu mai puţin de 1,083 de miliarde de euro. Astronomii se vor putea folosi de noul telescop pentru a descoperi noi planete potenţial locuibile, pentru a studia natura şi distribuţia materiei negre şi a energiei negre, din care este alcătuită cea mai mare parte a universului, nedetectabile în mod direct până în prezent.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult