Acasa Stiinta-ITStiinta EB-101 – vaccinul care ar putea preveni apariţia Alzheimerului

EB-101 – vaccinul care ar putea preveni apariţia Alzheimerului

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Un grup de medici spanioli au conceput un vaccin împotriva Alzheimerului, care poate preveni apariţia bolii sau atenua simptomele ei atunci când aceasta s-a instalat deja.

EB-101 - vaccinul care ar putea preveni apariţia Alzheimerului

Coordonatorul proiectul, preşedintele EuroEspes Biomedical Research Center, Ramón Cacabelos, a prezentat joi, 17 ianuarie, la o conferinţă de presă vaccinul EB-101 împreună cu documentaţia ştiinţifică, el obţinând deja autorizaţia pentru a realiza vaccinul în SUA, unde grupul de cercetători poartă discuţii cu mai multe multinaţionale din sectorul medical pentru a începe studiile clinice pe oameni. Studiile ar putea începe în trei sau patru luni şi vor dura între şase şi opt ani, dar termenele depind şi de condiţiile pe care le va impune FDA, organismul american ce reglementează producţia de medicamente.

La modul în care se prezintă în acest moment, cercetătorii estimează că noul vaccin ar putea dubla speranţa de viaţă a pacienţilor cu Alzheimer, care în prezent pot trăi între trei şi opt ani. Obiectivul nu este însă doar prelungirea speranţei de viaţă, ci şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi a demnităţii persoanelor care suferă de această boală. Experimentele preliminare că şoarecii imunizaţi nu au dezvoltat boala de-a lungul vieţii, nu au suferit modificări imunologice şi nici nu au prezentat reacţii vasculare hemoragice în creier. La rozătoarele care au prezentat semnele unei degenerescenţe cerebrale, s-a observat că procesul degenerativ a fost stopat şi s-au redus semnificativ caracteristicile patogenetice specifice creierului unui bolnav de Alzheimer.

Având în vedere aceste rezultate, cercetătorii subliniază importanţa prevenirii acestei boli care începe să se manifeste de la vârsta de 60-65 de ani, deşi ea începe să afecteze creierul mult mai devreme, încă de la vârsta 30-35 de ani, sperându-se prin acest vaccin să se oprească cursul bolii cu 30-40 de ani înainte ca ea să devină manifestă. Se estimează că în prezent în lume există 36 de milioane de bolnavi de Alzheimer, iar previziunile arată că în anul 2030 acest număr ar putea ajunge la 66 de milioane şi la 115 milioane în anul 2050. Potrivit Agerpres, la ora actuală mai sunt în stadiul de experiment şi alte vaccinuri împotriva acestei boli în SUA, Israel, Japonia şi China

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult