Acasa Stiinta-ITStiinta Eclipsă de Lună în 23 martie (live video)

Eclipsă de Lună în 23 martie (live video)

scris de D.P.
6 afisari

Pe 23 martie 2016, se produce o eclipsă de Lună prin penumbră, care nu este vizibilă din România. Acest tip de eclipsă este, în general, mai dificil de observat.

eclipsa luna 23 martieEclipsa va începe la 12:01 (ora României), durata totală fiind de 4 ore şi 15 minute. Va fi vizibilă în Asia, Australia, Oceanul Pacific şi vestul Americii.

În plină Eclipsă de Lună prin penumbră va mai mai avea loc un fenomen astronomic deosebit. La ora 13:48 (ora României), Jupiter va fi mult mai strălucitor decât de obicei, şi după ce luni a fost cel mai aproape de Lună, va arăta ca o stea mare, luminând chiar lângă Luna plină uşor estompată.

Jupiter va fi la strălucirea ei maximă (magnitudine aparentă de -2.5), în timp ce Luna plină, chiar şi în timpul eclipsei, va fi în continuare extrem de luminoasă, cu -12,4 magnitudine.

Prin comparaţie, Soarele, care nu este o stea foarte strălucitoare, are o magnitudine aparentă de -27, Luna plină -13, cea mai strălucitoare planetă, Venus, măsoară -5, iar Sirius, cea mai strălucitoare stea vizibilă pe cerul nopţii, are -1,5.

Următoarea eclipsă de Lună din 2016 va avea loc pe 16 septembrie, va fi tot prin penumbră și va fi vizibilă din România.

Cu eclipsa din 23 martie 2016, începe un ciclu în care cele patru eclipse de Lună nu sunt totale. În 2016 ambele eclipse de Lună sunt în penumbră.

Anul următor, în 2017, prima dintre cele două eclipse lunare va fi în penumbră, iar a doua va fi parțială. Următoarea eclipsă totală de Lună se va produce abia pe 31 ianuarie în 2018.

O eclipsă de Lună se produce întotdeauna în momentul fazei de Lună Plină, deci când Soarele este în opoziție cu Luna. Lunațiile — Luna Nouă sau Luna Plină — se produc la fiecare 2 săptămâni, dar eclipse se produc, de regulă, de patru ori pe an.

Pământul are întotdeauna o umbră în spațiu creată de lumina Soarelui, care are o parte centrală mai întunecată și o parte externă mai puțin întunecată, numită penumbră. În timpul unei eclipse de Lună, corpul ceresc intră în umbra Pământului încetul cu încetul. La un moment dat Luna poate dispare aproape de tot, fiind vizibilă doar ca un disc de culoare roșie închisă numită „Lună sângerie”. Aceasta este o eclipsă totală de lună.

Dacă Luna nu intră în întregime în umbra Pământului, ci trece pe deasupra sau pe sub centrul umbrei, este posibil ca discul Lunii să nu fie acoperit în totalitate, ci doar ”mușcat” foarte tare. Aceasta se numește eclipsă parțială de Lună. Dacă Luna trece doar prin partea externă a umbrei, prin penumbră, avem o eclipsă de Lună prin penumbră. Penumbra nu cauzează modificări importante, adică nu se întunecă, dar se susține că totuși că suprafața Lunii devine un pic gălbuie.

Eclipsele de Lună, mai puțin spectaculoase, se petrec când Luna intră în ”umbra” Pământului. Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Lună furnizează specialiștilor date extrem de importante privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiației solare asupra atmosferei și altele, Luna comportându-se ca un ecran pe care putem ”citi” particularitățile atmosferei Pământului. De asemenea, eclipsele de Lună furnizează date folosite și pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarței lunare, în intervalul în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.e.n. În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că soarele sau luna au fost înghițite de balaur sau de dragon. La noi, oamenii spuneau că erau mâncate de vârcolacii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult