Acasa Stiinta-ITStiinta Eclipsǎ totalǎ de  Lunǎ. „Lunǎ sȃngerie” pe cerul Canadei și SUA ȋn 8 octombrie

Eclipsǎ totalǎ de  Lunǎ. „Lunǎ sȃngerie” pe cerul Canadei și SUA ȋn 8 octombrie

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Ȋn noaptea de 7 spre 8 ctombrie va avea loc o eclipsǎ totalǎ de lunǎ care va fi vizibilǎ ȋn America de Nord, dar nu va putea fi observatǎ din Romȃnia, deoarece la acea oră (ȋntre 12:25 și 13:24 ora Romȃniei ȋn ziua de 8 octombrie) va fi ziuă în această regiune a Terrei.

Eclipsǎ totalǎ de  Lunǎ. „Lunǎ sȃngerie” pe cerul Canadei și SUA ȋn 8 octombrie (foto: welshstream.wordpress.com)

Eclipsǎ totalǎ de  Lunǎ. „Lunǎ sȃngerie” pe cerul Canadei și SUA ȋn 8 octombrie (foto: welshstream.wordpress.com)

Eclipsa totală de Lună, denumită în mod popular şi fenomenul de „Lună sângerie”, care va avea loc pe 8 octombrie este a doua din 2014, după ce un eveniment astronomic asemănător a avut loc pe 15 aprilie, şi, totodată, a doua dintr-o serie foarte rară de patru eclipse lunare consecutive. Următoarele două eclipse vor avea loc pe 4 aprilie 2015 şi pe 28 septembrie 2015. Experţii de la NASA au comparat aceste patru eclipse succesive cu o mână de patru cărţi identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen „tetradă”. Conform mediafax, Numele „Lună sângerie” este dat tuturor eclipselor lunare totale, având în vedere culoarea – un roşu portocaliu – pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului.

Fenomenul va putea fi observat din regiunile nordice ale Statelor Unite şi din Canada, unde eclipsa va avea loc chiar înainte de răsăritul Soarelui, dând naştere unui fenomen foarte rar: pentru scurt timp, Soarele şi Luna pot fi observate simultan pe cer, la răsărit, respectiv la apus. Ultima eclipsă totală de Lună vizibilă din România a avut loc pe 10 decembrie 2011. Următoarea eclipsă totală de Lună vizibilă de pe teritoriul României se va produce pe 28 septembrie 2015.

În timpul unei eclipse, Soarele şi Luna se află la 180 de grade pe cerul nopţii şi în mod normal cele două corpuri cereşti nu pot fi văzute simultan, geometria celestă spunând că este imposibil. Totuşi, datorită refracţiei luminii în atmosfera terestră, este posibil ca, cu câteva minute înainte de răsăritul Soarelui şi de apusul Lunii, imaginile celor două corpuri să fie vizibile pe cer pentru o scurtă perioadă. Practic, persoanele care vor privi cerul în acele momente vor vedea Soarele la orizontul estic cu câteva momente înainte de a fi răsărit şi Luna încă vizibilă la câteva momente după ce de fapt a apus.

Eclipsa de Lună de pe 8 octombrie are loc la două zile după perigeul lunar, adică momentul în care Luna este cel mai aproape de Terra (orbita Lunii în jurul planetei nu este perfect circulară, ci oscilează, satelitul apropiindu-se, perigeu, şi depărtându-se, apogeu, de Terra, în mod regulat, n.r.), iar satelitul natural al Pământului va părea cu 5,3% mai mare decât în cazul eclipsei totale anterioare, care a avut loc pe 15 aprilie, a explicat NASA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult