Acasa Stiinta-ITStiinta Eclipsă totală de Soare 2012. Australia invadată de turişti

Eclipsă totală de Soare 2012. Australia invadată de turişti

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Prima eclipsă totală de Soare din ultimii 1300 care să fie vizibilă în Australia va avea loc de la ora 22:35, ora României şi va dura aproximativ 2 minute.

Eclipsă totală de Soare 2012. Australia invadată de turişti (foto: sbs.com.au)

Deşi spectacolul va dura doar două minute, posibilitatea de a asista la căderea nopţii în plină zi cu ocazia unei eclipse totale de Soare a atras mii de vizitatori în nord-estul Australiei. Conform guvernului din Queensland, între 50.000 şi 60.000 de persoane au venit în zonă pentru a asista la spectacol. Majoritatea locurilor de cazare de la hoteluri de lux la campinguri fiind ocupate. Unii turişti au închiriat baloane cu gaz ca să observe fenomenul de la înălţime, iar alţii, diferite ambarcaţiuni pentru a-l vedea de pe mare.

O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna trece între Pământ și Soare, prin fața Soarelui. Văzut de pe Pământ, discul Lunii e de obicei mai mare decât cel al Soarelui și, dacă se interpune între privitor și Soare, îi „blochează” lumina, aruncând o umbră corespunzătoare pe Pământ. Când discul Lunii acoperă în întregime pe cel al Soarelui imaginea luminoasă obișnuită a Soarelui este blocată complet și, pentru o anumită zonă de observație și o anumită durată de ordinul câtorva minute, eclipsa de soare este totală. Eclipsele totale de Soare permit executarea unor studii astronomice speciale, dar au loc mult mai rar decât cele parțiale.

Fiecare eclipsă de Soare are o poziție proprie și se poate vedea doar dintr-o zonă anume de pe glob. Ultima eclipsă totală de Soare a avut loc pe 11 iulie 2010, tot în Pacificul de Sud, iar următoarea este aşteptată pe 20 martie 2015, vizibilă din Islanda, Insulele Feroe şi arhipelagul norvegian Svalbard.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult