Acasa Stiinta-ITStiinta Ecstasy si cocaină in apele din rezervaţia naturală Albufera

Ecstasy si cocaină in apele din rezervaţia naturală Albufera

scris de Ziua Veche
5 afisari

Rezervatia naturala  AlbuferaApele din rezervaţia naturală Albufera, din Spania, conţin cantităţi mici de ecstasy, cocaină şi alte şase droguri, se arată într-un studiu realizat de oamenii de ştiinţă ai Universităţii din Valencia, citat de AFP.

Oamenii de ştiinţă au stabilit că urina consumatorilor are urme de droguri şi că aceasta a ajuns în apă prin canalele reziduale şi cele de irigaţie din apropiere de Lacul Albufera, printre cele mai mari lacuri din Peninsula Iberică.
Rezultatele (testelor, n.r.) au confirmat prezenţa unor droguri precum cocaina, amfetamina, codeina, morfina şi canabisul în apele de suprafaţă din parcul natural Albufera, în cantităţi între 0,06 şi 78,78 de nanograme per litru„, a explicat autorul principal al studiului, Yolanda Pico.
În cadrul studiului a fost studiată prezenţa a 14 droguri – printre care heroina, cocaina şi ecstasy – în 16 canale de irigaţie ale parcului natural, care se întinde pe o suprafaţă de 21.000 de hectare.
Pico a spus că prezenţele cele mai notabile din apă sunt cocaina şi ecstasy.
Cea mai mare concentraţie de droguri s-a găsit în nordul parcului, unde este o densitate mai mare a populaţiei şi se găsesc puncte industriale şi discoteci.
Oamenii de ştiinţă au anunţat că trebuie să facă mai multe studii pentru a stabilit riscurile legate de prezenţa acestor droguri, însă faptul că aceste reziduuri încă au o puternică activitate farmacologică permite presupunerea că ar putea afecta organismele terestre.
Anul trecut, un alt studiu a relevat prezenţa cocainei în aerul din Madrid şi Barcelona, însă cantitatea în care se găsea drogul nu era periculoasă.
„Nici dacă am trăi 1.000 de ani nu am reuşit să respirăm o doză de cocaină din acel aer”, spunea atunci Miren Lopez de Alda, unul din cercetătorii participanţi la studiu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult