Acasa Stiinta-ITStiinta Efectele nocive ale fumatului asupra creierului

Efectele nocive ale fumatului asupra creierului

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Un studiu realizat de cercetători de la King’s College din Londra a arătat că fumatul afectează negativ creierul, prin degradarea memoriei, a capacităţii de a învăţa şi judeca.

Efectele nocive ale fumatului asupra creierului

Studiul britanicilor s-a desfăşurat pe un eşantion 8.800 de persoane care prezentau tensiune arterială ridicată şi erau supraponderale şi a arătat că şi aceste aspecte păreau a afecta creierul, dar în proporţie mai mică decât fumatul. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că oamenii trebuie să fie avertizaţi că stilul de viaţă poate duce la degradarea atât a psihicului, cât şi a corpului. Potrivit Agerpres, ei au studiat legăturile dintre probabilitatea unui infarct şi a unui atac cerebral şi starea creierului.

Au fost strânse date despre sănătatea şi stilul de viaţă al unui grup de persoane de peste 50 de ani, care au fost supuse unor teste precum învăţarea unui număr cât mai mare de cuvinte şi nume de animale într-un minut. Ele au fost testate din nou după patru şi opt ani. Rezultatele au arătat că riscul unui infarct sau al unui atac cerebral era ‘legat în mod semnificativ de declinul cognitiv’: cei care prezentau riscul cel mai ridicat au fost cei cu cel mai mare declin.

Studiul a mai arătat că există „o legătură semnificativă” între fumat şi rezultate mai slabe la teste. Unul dintre oamenii de ştiinţă, Dr Alex Drega, a spus într-un articol apărut în „Age and Aging”că „Declinul cognitiv devine mai frecvent cu vârsta…Am identificat un număr de factori de risc ce ar putea fi asociaţi cu declinul cognitiv, toţi putând fi modificaţi. Oamenii trebuie avertizaţi că este necesar să schimbe ceva în viaţa lor fiindcă riscă să li se degradeze capacităţile cognitive.” Dr Simon Ridley a adăugat că „Declinul cognitiv odată cu îmbătrânirea poate duce la demenţă şi studierea factorilor legaţi de acest declin poate fi crucială pentru identificarea unor metode de prevenire a acestei stări nedorite”.

Alzheimer‘s Society precizează că „toţi ştiu că fumatul, presiunea sanguină ridicată, nivelul mare de colesterol şi o masă corporală mare fac rău la inimă.” Alzheimer‘s Society recomandă „Consumul unei hrane echilibrate, menţinerea unei greutăţi sănătoase, practicarea unei forme de mişcare, verificarea regulată a tensiunii arteriale şi a colesterolului şi abţinerea de la fumat pot face diferenţa”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS