Acasa Stiinta-ITStiinta Efectul benefic al fumatului asupra păsărilor din oraşe

Efectul benefic al fumatului asupra păsărilor din oraşe

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Un studiu recent a arătat că păsările din oraşe folosesc mucurile de ţigări la construirea cuiburilor, acest material având capacitatea de a reduce numărul de paraziţi.

scientificamerican.com (foto: scientificamerican.com)

Paraziţii care coabitează cu păsările pot avea un impact negativ asupra lor, în privinţa capacităţii lor de reproducere şi a supravieţuirii. Potrivit echipei de cercetători mexicani care a realizat studiul publicat de revista „Biology Letters” , „filtrele mucurilor de ţigări pot respinge paraziţii”, acestea fiind adesea folosite de păsări în oraşe pentru construirea cuiburilor.

Echipa lui Montserrat Suarez-Rodriguez de la Institutul de ecologie al Universităţii naţionale autonome mexicane din Mexico a studiat o populaţie urbană de vrăbii (passer domesticus) în perioada de reproducere. Peste 89% din cuiburile lor conţineau celuloză din filtrele mucurilor de ţigări, având în medie câte opt chiştoace de cuib. Cercetătorii au constatat că, cu cât ponderea celulozei era mai mare în cuib, cu atât numărul de paraziţi era mai mic.

Oamenii de ştiinţă consideră că acest lucru „s-ar datora faptului că acarienilor nu le place nicotina, probabil în combinaţie cu alte substanţe”. Pentru a determina dacă comportamentul vrăbiilor „ţine de automedicaţie” ar trebui demonstrat că mucurile de ţigări sunt adunate deliberat, pentru efectul lor nefast asupra paraziţilor. Cu toate acestea, numeroase alte substanţe chimice prezente în chiştoace, inclusiv urme de pesticide, sunt în contact cu păsările în cuib, iar toxicitatea lor ar putea „contrabalansa” efectul benefic al reducerii numărului de paraziţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult