Acasa Stiinta-ITStiinta Efectul Gloria în Munţii Bucegi: Umbra unui om, proiectată într-un nimb de culori pe ceaţă.

Efectul Gloria în Munţii Bucegi: Umbra unui om, proiectată într-un nimb de culori pe ceaţă.

scris de Misu Andrei
181 afisari

Un ranger Romsilva a reușit să surprindă în Parcul Natural Bucegi un fenomen rar – umbra sa proiectată pe un „zid” format din ceaţă, în interiorul unui nimb colorat. Fenomenul fotografiat de rangerul Vali Bălan se numește Efectul Gloria.

Fenomenul este rar, pentru că este nevoie de mai multe condiții care să fie îndeplinite în același timp.

„Efectul Gloria, un fenomen foarte rar, surprins în imaginile de nai jos de către Valentin Bălan, ranger la Administrația Parcului Natural Bucegi.

Foto: Facebook / Vali Bălan – Romsilva

Efectul Gloria mai poarta numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”.

În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.

Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, se arată pe pagina Facebook a Romsilva.

1 comentariu

neacsum 10-11-2020 - 19:34

Mai, sa fie… mare noroc pe el ca era ranger, ca daca era paznic sau padurar, nu avea nici o sansa! Ce inseamna sa fii ranger!!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS