Acasa Stiinta-ITStiinta Elefanţii asiatici îşi îngroapă şi îşi jelesc puii morţi (studiu)

Elefanţii asiatici îşi îngroapă şi îşi jelesc puii morţi (studiu)

scris de Cristi Stefan
289 Afisari

Elefanţii asiatici îşi îngroapă puii morţi şi îi jelesc zgomotos, potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă indieni, care detaliază un comportament al pahidermelor ce aminteşte de ritualurile funerare umane, informează AFP.

Cercetătorii au identificat cinci locuri în care un pui de elefant a fost îngropat de fiecare dată de elefanţi maturi în nordul statului Bengalul de Vest din India, în 2022 şi 2023, potrivit studiului publicat săptămâna aceasta în Journal of Threatened Taxa.

Cei cinci pui de elefant, cu vârste cuprinse între trei luni şi un an, au murit din cauza unei insuficienţe de organe.

Ei au constatat, în fiecare caz, că turma a transportat puiul decedat prinzându-l cu trompele de trunchi şi de picioare înainte de a-l îngropa pe spate.

„Datorită observaţiilor oportune, fotografiilor digitale, notelor de pe teren şi rapoartelor de autopsie, sugerăm că rămăşiţele au fost îngropate în maniera ciudată a unei efigii funerare în poziţie orizontală, indiferent de motivul morţii puiului”, precizează acest studiu.

În unul dintre cazuri, turma a trâmbiţat zgomotos în jurul puiului care zăcea întins sub pământ, au adăugat autorii cercetării.

Studiul explică faptul că doar puii sunt îngropaţi în acest mod, deoarece transportul adulţilor decedaţi este „imposibil” pentru turmă din cauza dimensiunilor şi a greutăţii lor.

Autorii Parveen Kaswan şi Akashdeep Roy au precizat că cercetările lor au arătat că „nu a existat nicio intervenţie umană directă” în înmormântarea fiecăruia dintre cei cinci pui de elefant.

Urme clare provenite de la 15-20 de elefanţi au fost observate în jurul locurilor de înmormântare şi pe pământul sub care au fost îngropate cadavrele puilor.

Elefanţii şi-au îngropat puii în canalele de irigaţii ale unor plantaţii de ceai, la câteva sute de metri distanţă de aşezări umane.

Elefanţii sunt cunoscuţi pentru comportamentul lor social şi cooperant, însă înmormântarea puilor a fost până acum „studiată doar pe scurt” în rândul unor elefanţi africani.

Fenomenul era încă neexplorat în rândul „verişorilor” lor asiatici, potrivit acestui studiu.

Se ştia deja că elefanţii sălbatici din Africa şi din Asia vizitează cadavrele congenerilor lor adulţi aflate în diverse stadii de descompunere, însă noul studiu a relevat comportamente diferite.

În toate cele cinci cazuri, turma „a părăsit locul în 40 de minute după înmormântare” şi apoi a evitat să se întoarcă în zonă, alegând în schimb rute de migraţie paralele.

Elefanţii asiatici se află pe lista speciilor pe cale de dispariţie întocmită de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN).

Se estimează că 26.000 de exemplare de elefanţi asiatici trăiesc încă în sălbăticie, în principal în India, dar există şi unele care trăiesc în alte câteva ţări din Asia de Sud-Est. În afara captivităţii, aceste animale trăiesc în medie între 60 şi 70 de ani. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS