Acasa Stiinta-ITStiinta Eolienele ar putea contribui la creşterea temperaturii

Eolienele ar putea contribui la creşterea temperaturii

scris de D.P.
2 afisari

Turbinele eoliene pot mări temperaturile dintr-o anumită zonă de zece ori mai rapid decât se întâmplă în mod natural, arată un nou studiu.

Temperatura aerului din jurul a patru dintre cele mai importante parcuri eoliene a crescut cu până la 0,72 grade Celsius în zece ani, scrie Daily Mail. În contrast, temperatura medie de pe Pământ a crescut cu 0,8 grade Celsius din 1900 încoace.

Astfel, cu cât vor fi construite mai multe ferme eoliene cu atât impactul creşterii temperaturii va fi mai mare pe termen lung asupra faunei şi condiţiilor meteorologice din zonele respective. Experţii se tem chiar că parcurile eoliene mari ar putea modifica vânturile şi precipitaţiile.

Cercetători de la Universitatea de stat din New York au analizat datele furnizate de sateliţi din zonele în care se află fermele eoliene în Texas, între anii 2003 şi 2011. „Atribuim aceste creşteri ale temperaturilor în principal turbinelor eoliene. Schimbările de temperatură ar putea fi cauzate de efectele energiei emanate de ferme şi de mişcarea şi turbulenţele generate de elicele turbinelor. Aceste schimbări, dacă se aplică unor spaţii destul de mari, pot avea un impact notabil asupra condiţiilor climatice locale„, au declarat aceştia pentru revista Nature, unde au fost publicate rezultatele studiului.

Unii cercetători au sugerat că fermele eoliene uriaşe, formate din sute de mii de turbine, nu numai că vor schimba condiţiile atmosferice, ci ar putea fi folosite pentru a le controla. În 2011, producţia globală de energie eoliană a fost de peste 194.000 de megawaţi, cu 21 la sută mai mult decât în 2010.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult