Acasa Stiinta-ITStiinta ESA a reuşit să comunice cu Phobos-Grunt

ESA a reuşit să comunice cu Phobos-Grunt

scris de M.A.
5 afisari

Agenţia spaţială europeană a anunţat că a restabilit contactul cu sonda rusă Phobos-Grunt şi că a primit „primul semn de viaţă” de la motorul acestui vehicul spaţial, aflat în derivă pe orbita Terrei.

Phobos-Grunt (universetoday.com)

Phobos-Grunt (foto: universetoday.com)

O staţie ESA din oraşul australian Perth „a stabilit contactul cu sonda rusă Phobos-Grunt„, marţi, la ora 20.25 GMT, potrivit AFP, citată de Mediafax. „Acesta a fost primul semnal primit pe Terra după lansarea acestei misiuni marţiene, pe 8 noiembrie”, afirmă ESA.

„Am lansat o comandă pentru a porni emiţătorul, iar sonda ne-a trimis datele telemetrice. În schimb, nu cunoaştem încă alte detalii şi nu suntem foarte siguri despre ceea ce am primit. A fost primul semn de viaţă primit de la sondă„, a declarat un purtător de cuvânt al Centrului european pentru operaţiuni speciale (ESOC) din oraşul german Darmstadt.

Staţia din Perth a fost modificată de inginerii de la ESA pentru „a putea să trimită mai bine comenzi în spaţiu” către sonda rusă aflată în derivă, pe o „orbită foarte joasă, foarte puţin favorabilă” şi „foarte greu de relansat”, afirmă specialiştii de la ESOC. Operaţiunea este cu atât mai complicată cu cât „ferestrele de emisie şi de recepţie sunt foarte scurte – între cinci şi zece minute”, a dezvăluit acelaşi purtător de cuvânt.

Inginerii de la ESA studiază alături de colegii lor ruşi, care coordonează această misiune, „măsurile necesare” care trebuie să fie luate pentru a încerca să se reia controlul asupra sondei Phobos-Grunt, au declarat, la rândul lor, reprezentanţii Agenţiei spaţiale ruse (Roskosmos). Marţi, Roskosmos estima că „nu mai există practic nicio şansă pentru a efectua această misiune”, după ce controlul asupra sondei a fost pierdut pentru un timp atât de îndelungat. „În orice caz, aparatul nu va supravieţui până la următoarea fereastră de lansare spre Marte„, care va avea loc abia peste doi ani, a declarat Vitali Davydov, directorul adjunct al Agenţiei spaţiale ruse.

La fiecare doi ani, distanţa dintre Marte şi Terra se reduce, ceea ce uşurează lansările spre planeta roşie, iar fereastra de lansare actuală, ce beneficiază de aceste condiţii favorabile, se va închide la sfârşitul acestei luni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult