Acasa Stiinta-ITStiinta ESA – fenomen astronomic rar: Cometa Siding Spring „a atins ȋn treacǎt” Marte

ESA – fenomen astronomic rar: Cometa Siding Spring „a atins ȋn treacǎt” Marte

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Agenția spațială europeană (ESA) a anunțat producerea unui fenomen care nu are loc decȃt o dată la un milion de ani, cometa Siding Spring atingȃnd „în treacăt” duminică, 19 octombrie planeta Marte.

ESA – fenomen astronomic rar: Cometa Siding Spring „a atins ȋn treacǎt” Marte (foto:anewsastrology.com)

ESA – fenomen astronomic rar: Cometa Siding Spring „a atins ȋn treacǎt” Marte (foto:anewsastrology.com)

La ora 21:27 (ora României n.r.), cometa Siding Spring s-a apropiat cel mai mult de Planeta Roșie la 135.895 km, sau o treime din distanța de la Pământ la Lună, a explicat ESA pe Twitter anunțȃnd cǎ aceasta a fost o premierǎ ȋntr-un milion de ani. NASA a poziționat instrumentele electronice ale sateliților ei științifici ce orbitează în jurul lui Marte și camerele de luat vederi ale celor doi roboți aflați pe suprafața planetei Opportunity și Curiosity pentru a colecta cât mai multe date despre trecerea cometei. Curiosity și Opportunity ar trebui să trimită imaginile lor înapoi pe Terra în zilele, săptămânile și lunile următoare, potrivit agenției spațiale americane.

Sateliții au fost puși pe o orbită la adăpost de resturile ce formează coada caracteristică a unei comete, dar chiar repoziționați, dispozitivele spațiale sunt de așteptat să adune informații valoroase despre această premieră spațială. Conform Agerpres, cometa Siding Spring a fost descoperită de Robert McNaught cu ajutorul observatorului australian de la Siding Spring în ianuarie 2013.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult