Acasa Stiinta-ITStiinta ESA: Telescopul spaţial Gaia a devenit operaţional

ESA: Telescopul spaţial Gaia a devenit operaţional

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a dat asigurǎri marți, 29 iulie, cǎ telescopul spaţial Gaia, care are misiunea de a cartografia Calea Lactee în 3D, este operaţional, în pofida unor surprize neplăcute apărute.

ESA: Telescopul spaţial Gaia a devenit operaţional (foto:esa.int)

Gaia este acum gata să înceapă faza ştiinţifică, însă punerea în funcţiune a scos la iveală mai multe anomalii neaşteptate”, a explicat ESA într-un comunicat citat de mediafax. În ciuda unor decalaje, ESA ar trebui să poată face public un „catalog al cerului” actualizat prin intermediul datelor furnizate de Gaia în vara anului 2016. Una dintre problemele întâlnite în timpul punerii în funcţiune a instrumentelor a fost formarea unei pojghiţe de gheaţă pe elementele optice, posibil din cauza unei cantităţi de apă captate în vehiculul spaţial în timpul lansării.

Gaia, care şi-a început călătoria pe 19 decembrie, fiind lansat de o rachetă Soyuz de la Centrul spaţial din Guyana, s-a poziţionat într-un post de observare privilegiat – punctul Lagrange 2, care urmăreşte planeta noastră în mişcarea ei de revoluţie în jurul Soarelui, la circa 1,5 kilometri de Terra. „Plasarea pe orbită în jurul punctului L2 este o misiune destul de complexă, întrucât propulsoarele lui Gaia trebuie să împingă satelitul în direcţia dorită, păstrând în acelaşi timp instrumentele ştiinţifice fragile la adăpost de Soare”, a explicat, în ianuarie, David Milligan, directorul misiunii.

Gaia, a cărei misiune este programată să dureze cinci ani, cu costuri de 740 de milioane de euro, va localiza circa 1 miliard de stele, fiecare dintre ele urmând să fie monitorizată de 70 de ori, la fiecare trecere a lor prin câmpul vizual al satelitului. Gaia va determina poziţia şi mişcarea stelelor, dar şi distanţa care le separă de Terrra – parametrul cel mai dificil de obţinut. Pentru 99% dintre ele, această distanţă nu a fost niciodată măsurată cu precizie.

2 comentarii

Titircă Inimăbună 30-07-2014 - 15:23

Nu cred ca steaua neagra a Rusiei sa apara in poze.
E plina de bubulitze si cazuta in haznaua de la marginea galaxiei.

Pribeagul 30-07-2014 - 19:10

„telescopul spaţial Gaia, care are misiunea de a cartografia Calea Lactee în 3D”

Calea Lactee pare a avea vreo 250 mld de stele. Dintre acestea Gaia va localiza cca 1 mld.

Acesta pare a fi un nou… un joc de copii mari, de-a gaia.

Daca Europeanul se joaca de-a gaia, Romanul n-ar putea sa se joace si el de-a pitigaia si sa faca un cadastru al tarii, lucrare care odata facuta i-ar scapa pe romani de multe, multe cheltuieli. Jocul ar putea continua: ar putea sa mai afle numarul corect al persoanelor cu drept de vot din Romania sa nu ne facem de risul lumii, ar putea sa „cartografieze” numarul exact al locuintelor, ca parca vedem ca datorita harababurii din domeniu, noul Cof fiscal va prevedea ca si cel care are n case, deci om cu bani, va plati impozit doar pentru una, ca cel care poate n-are bani.

Interesante jocuri: gaia si pitigaia.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult