Acasa Stiinta-ITStiinta Eşecul Phobos-Grunt. Eroare a programatorilor ruşi

Eşecul Phobos-Grunt. Eroare a programatorilor ruşi

scris de M.A.
17 afisari

Una din cele mai probabile cauze ale eşecului sondei spaţiale Phobos-Grunt este o eroare de programare, se precizează în raportul prezentat luni şefului Agenţiei federale Spaţiale Ruse, Vladimir Popovkin.

Phobos-Grunt

Phobos-Grunt (foto: universetoday.com)

Raportul a fost prezentat de preşedintele consiliului tehnico-ştiinţific al corporaţiei de stat Rostehnologii, Iuri Koptev. În raport se spune că „principala cauză este defectarea programului care a dus la repornirea simultană a celor două canale ale echipamentului informatic de bord”, transmite Vocea Rusiei.

Săptămâna trecută, şi comisia interdepartamentală a prezentat concluziile referitoare la cauzele accidentului sondei Phobos-Grunt. Potrivit membrilor comisiei, una din cauzele accidentului poate fi explozia solară din data de 4 noiembrie, cu câteva zile înainte de lansarea sondei Phobos-Grunt de pe cosmodromul Baikonur. Timp de 10 zile după aceasta, activitatea solară a fost anormală şi a putut influenţa funcţionarea sondei.

Sonda Phobos-Grunt a intrat pe o traiectorie greşită şi a rămas în derivă pe orbita Terrei. Pe 16 ianuarie, sonda, care a costat în jur de 200 de milioane de dolari, s-a prăbuşit, în Oceanul Pacific.

Academia Rusă de Ştiinţă a adresat Roscosmos o scrisoare în care se precizează că, în anul 2018, poate fi construită şi lansată o nouă sondă. Atunci condiţiile pentru un zbor către Marte vor fi favorabile din punct de vedere astronomic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult