Acasa Stiinta-ITStiinta Este bine sa gandim, dar cu masura

Este bine sa gandim, dar cu masura

scris de Ziua Veche
2 afisari

Asa cred cercetatorii britanici, care au constatat o mai mare aglomerare de celule in zona lobilor frontali din creierele oamenilor care petrec mai mult timp gandindu-se la corectitudinea spuselor si actiunilor pe care le intreprind.


Oamenii de stiinta ai Colegiului Universitar London au analizat variatiile dimensiunilor cerebrale raportat la nivelul de reflectie al indivizilor asupra deciziilor pe care le iau. Iar prima observatie facuta este aceea ca, in toata lumea, exista oameni care gandesc mult prea mult despre viata. Acestia manifesta deficiente de memorie si uneori depresie.

Cercetatorii londonezi au supus un grup de 32 de voluntari unui experiment in cadrul caruia li s-a cerut sa ia decizii dificile. Acestia au fost rugati sa priveasca doua imagini similare, in negru si gri, si sa o aleaga pe cea in care considerau ca s-ar afla un punct mai luminos.

Li s-a cerut apoi sa spuna cat de siguri erau de raspunsul lor, pe o scara de la unu la sase. Desi diferenta era greu de sesizat, imaginile au fost ajustate astfel incat niciunul dintre voluntari sa nu considere sarcina mai grea decat un altul.

Acei oameni care au fost mai siguri de raspunsurile lor s-a dovedit a avea mai multe celule cerebrale in zona frontala a creierului, cunoscuta sub denumirea ce cortex prefrontal anterior. Acesta parte a creierului este asociata cu multe tulburari cerebrale si mentale, inclusiv autismul.

Studiul e primul care a evidentiat ca exista diferente fizice intre indivizi, la nivelul acestei regiuni cerebrale, in functie de gandurile lor. Asemenea diferente sunt legate de cat de mult se gandesc oamenii la propriile decizii.

Descoperirea s-ar putea dovedi utila in tratarea unor pacienti cu probleme mentale dar, analiza mentala excesiva cu privire la propriile ganduri nu est, totusi, de bun augur. Ea vine, asa cum s-a mai spus, cu tulburari de memorie si cu depresie.

Sursa: descopera.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult