Acasa Stiinta-ITStiinta Este periculoasă “superluna” de săptămâna viitoare?

Este periculoasă “superluna” de săptămâna viitoare?

scris de Adrian Pătruscă
13 afisari


Pe 19 martie, luna va fi la cea mai mică distanţă de pământ, din 1992 încoace. Punctul respectiv de pe orbită se numeşte perigeu şi se află 356.577 km de Terra.

Superluna: foarte aproape de PământEvenimentul a iscat pe internet o avalanşă de postări din partea amatorilor de ştiinţă şi de conspiraţii, care anunţă că “superluna”, cum a început deja să i se spună, va genera mari tulburări ale vremii, cutremure şi erupţii vulcanice.

Superluni” au avut loc recent şi în 1955, 1974, 1992 şi 2005. În toţi anii s-au înregistrat evenimente meteo extreme, scrie Daily Mail.

Tsunami-ul care a ucis sute de oameni în Indonezia a avut loc cu doar două săptămâni înainte de “superluna” din ianuarie 2005. Iar în ziua de Crăciun a lui 1974, ciclonul Tracy a devastat oraşul Darwin din Australia.

Pete Wheeler de la International Centre for Radio Astronomy spune că toate anunţurile alarmiste despre acest eveniment trebuie tratate cu multă rezervă.

“Nu vor fi cutremure sau erupţii, decât dacă ele trebuie să se întâmple oricum”, a declarat el pentru news.au.com. “Pământul va înregistra maree doar cu puţin mai mari decât de obicei, dar nimic grav”.

Aceeaşi opinie o are şi astronomul australian David Reneke, care crede că adepţii conspiraţiilor vor găsi mereu un cataclism pe care să îl lege de un anumit eveniment, cum ar fi “superluna”.

luna-inside“Dacă te străduieşti, poţi asocia cronologic aproape orice dezastru natural sau alt eveniment cu orice de pe cer: comete, planete, soare. Amintiţi-vă că, în trecut, am fost ameninţaţi că alinierea planetelor va muta soarele din loc. Totdeauna, astrologii fac din ţânţar armăsar.”

3 comentarii

tanase marian 09-03-2011 - 12:00

excelentele voastre sa salutam ,,evenimenul astronomic,, si sa atentionam asupra unui alt fenomen cosmic anul 2012 asadar acela va fi nu o ansiruire cronologica de ani ci un fenomen cosmic rar care se produce odata la 26000 de ani,.nihil sine deo,…………marian,……………

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult