Acasa Stiinta-ITStiinta Eveniment astronomic – LUNA OCULTEAZĂ PLANETA JUPITER LA NOAPTE

Eveniment astronomic – LUNA OCULTEAZĂ PLANETA JUPITER LA NOAPTE

scris de D.S.S.
18 afisari

In aceasta noapte, in jurul orei 4.21, Luna va trece peste planeta Jupiter. Fenomenul poarta numele de ocultatie si este destul de rar. Ultima ocultatie planetara a avut loc pe 1 decembrie 2008, cand Luna a ocultat planeta Venus, iar urmatoarea (Luna-Saturn) va avea loc abia in 2024.

Ocultatia Luna-Jupiter din dimineata zilei de 15 iulie 2012 se va produce la finalul noptii, doar imersiunea (disparitia planetei in spatele discului lunar) fiind vizibila usor. Fenomenul se poate observa si cu ochiul liber, dar si prin instrumente astronomice. Prin telescoape se va putea observa cum Jupiter si cei patru sateliti galileeni vor disparea pe rand in spatele Lunii in urmatoarea ordine: Europa, Io, Ganymede si Callisto. Ocultatia dureaza aproximativ o ora, planeta reaparand din spatele Lunii in jurul orei 5.21. La acest moment cerul va fi deja prea luminat pentru a vedea evenimentul cu ochiul liber.

Detalii despre acest interesant fenomen astronomic (sfaturi pt. observare, momentele ocultatiei pt. diverse orase din tara, harti si animatii) gasiti AICI

Planeta Venus este in aceasta perioada Luceafar de dimineata fiind destul de aproape de Luna si Jupiter in momentul oculatiei. De fapt, Luna va trece pe langa planeta Venus chiar pe 15 iulie 2012, in jurul orei 18. Astfel, pe 15 iulie este o buna de ocazie de a gasi planeta Venus pe cerul zilei ajutandu-ne de Secera Lunii.

3 comentarii

tanase marian 14-07-2012 - 18:33

excelentele voastre, sunt un pasionat cercetattor al metafizicii si stiintelor astrale, salut acest eveniment al deceniului,,.. traiasca marele jupiter,,………………….. an cinstea acestui astru divin,am dat numele de ,,amaltea magdalena fiicei mele a dua,,. amalthea fiind cel de al cincilea satelit al lui jupiter,,.nihil sine deo,,…………. marian,……..vivat jupiter,,………

tanase marian 14-07-2012 - 18:36

excelentele voastre eu nu anteleg de unde apare eroarea cel de al cincilea satelit al planetei jupiter este ,,amalthea,,………….. ce astronomi ne guverneaza,,. nihil sine deo,,.marian,,……….

Dorin C. 14-07-2012 - 20:40

Nu-i eroare. Acum se „pitroceste”, se scuipa lava, dupa care se face finisajul la o turatie mai mare pentru ca suprafata e mai dura, adica e diamantata, apoi se da cu schmiergel-ul ca sa luceasca la cel putin 10 ani-lumina distanta. Capito, Tanase?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult