Acasa Stiinta-ITStiinta Exodul creierelor: Câţi cercetători pierde România

Exodul creierelor: Câţi cercetători pierde România

scris de Doru Dragomir
15 afisari

Un proverb extrem de simplu spune ca „Cine nu are carte nu are parte”. Si mare adevar rosteste acest proverb aparent banal. Iar acest lucru se vede cu varf si indesat in tara noastra: educatia din Romania este intr-un haos total, cu semne minore de revenire in ultimii ani.

Dar semne palide! Din nefericire, aceste semne de revenire sunt umbrite de colapsul care se adanceste pe zi ce trece, in multe din sectoarele educatiei.

Cercetarea romaneasca

Chiar si activitatea de cercetate-dezvoltare, care ar trebui sa fie varful de lance al educatiei, este intr-un declin care se largeste de la zi la alta. De altfel, insasi sintagma „cercetare romaneasca” incepe sa fie eronat utilizata, intrucat nu prea mai are un corespondent in realitate. Subiectul acestei analize este activitatea de cercetare si dezvoltare.

Concret, vom arata cum a evoluat numarul cercetatorilor din tara noastra in ultimii ani. Mai precis, din 1993 si pana in prezent. In plus, vom arata si cum a evoluat numarul acestora in diferite ramuri ale cercetarii. In cadrul analizei de fata, am inclus toti salariatii din unitatile de cercetare si dezvoltare, adica si personalul care participa direct si cel anexat acestui sector. Tot ceea ce inseamna personal din unitatile de cercetare!

Iar realitatea este crunta: ne plangem ca ne pleaca creierele, dar nu facem absolut nimic in aceasta directie. Iar creierele continua sa paraseasca Romania intr-un ritm fulminant! Iata datele: in 1993, aveam angrenat in activitatea de cercetare si dezvoltare un numar de 118.329 de angajati. In 2010, numarul acestora ajunsese la 46.136!

Practic, in 17 ani, numarul cercetatorilor s-a redus de aproape trei ori. Daca o tinem tot asa, in 20 de ani ar trebui sa desfiintam acest sector cu totul, sa scoatem aceste domenii din nomenclatorul profesional.

Mai mult decat atat, daca ne uitam in detaliu, vedem ca cercetarea in sectorul privat non-profit este aproape inexistenta. Doar 234 de cercetatori lucrau in zona privata non-profit. In statele industrializate, aceasta zona este extrem de puternica, poate cea mai puternica din toate sectoarele cercetarii. Si vestile proaste nu se termina aici: cercetarea din zona corporatista a inregistrat cel mai naprasnic declin. Astfel, in intreprinderile din Romania mai sunt doar 11.479 de cercetatori. In 1993, numarul cercetatorilor care activau in diverse intreprinderi era cu mult mai mare! Imens de mult! Dar iata cum a evoluat numarul cercetatorilor din Romania din 1993 si pana in 2010:


Iata si cum a evoluat numarul cercetatorilor in principalele sectoare socio-economice (pentru sectorul privat non-profit perioada de calcul este 2003 – 2010):


7 comentarii

digital 20-04-2012 - 16:35

hai deixene,unde mă-ta umbli acum,că tu ești cu matematicienii și fizicienii tăi!
sau tu ești doar cu ordinea și curățenia pe forum?!
hai ghunoierule,baghă ceva!

BULA 20-04-2012 - 19:44

Sunt cercetatori din aia care se duc in Occident si livreaza pizza la domiciliu.
Iar pe timpul lui Ceasca, in cercetare erau bagati pilosii. S-a facut cercetare din parti.

Ghita Bizonu' 21-04-2012 - 00:50

Nu numa pilosii . Ca unul dintre cei mai buni din SUA in baze de date mari este o cfosta cercetatoare de la ITC Bucuresti, Silviu Hotaran era la ITC in 89. Si am vazut si vreo 2 pilosi care erau foarte buni in meserie …

Ghita Bizonu' 21-04-2012 - 00:54

A da. Uitasem.
Acu 10 ani la toate fimele mai tari care lucrau in sioftangeala la conducere erau oameni ori de la ITC ori de la ICI . Acu daca ti crezi ca IBM si Microsoft si Oracle angajau numa prosti esti tu insuti prost!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian 22-04-2012 - 22:01

,,—A da. Uitasem.—„….AIDE-memoires Bivolete, in anul 1989 parca erai subofiter in MFA, ai lucrat in cercetarea electronica , eventual in perioada de stagiu obligator la PENITENCIARUL de MAXIMA securitate in ARAD, s-au poate dupa. la baroul de la Tribunal, all dreaq cercetator de top …

Ghita Bizonu' 21-04-2012 - 00:45

Bre faptu ca lucrau in”cercetare” nu inseamna ca faceau cercetare . Io am lucat intr0un institut de „cercetare” . Laand la o parte faptu ca erau cam multi degeaba care lucrau la „stat” insa erau si insi utili care nua evau cum fi cecetatori : electronisti, tehnicieni de intretinere , muncittori la prototipuri , operatori perforatorim traducatori .. destui .Nici eu nu faceam cercetare da eram util puilor si am avut o mica , mica contributie la proiectarea ultimului calculator din Romania (mica da lucram din plin) . Insa cestia era ca de fapt se facea nu cecetare ci proiectare . Si in multe alte locuri zise cercetare erau de fapt proiectare .
Insa la ce naiba vreti voi cercetatori ? In zat de cafea? Industria e moarta!! Paltforma Pipera e dusa ! Numa birouri unde se misca hartii. FCE e un cadavru,. RCD naiba stie ce face. Electronica dusa. Toata elctronica este terminata !!! mqa rog prin zona mai sunt firme de informatica .. unele care au trecut hopul crizei (una disponibilizase 200 in oct 2009) da nu ma luiati cu cercetare. Ca nu fac asta . A si era sa uit. Nici CIl Pipera nu prea mai este .
Asa ca dragii mei la ce cercetare? Cercetarea are in spate industrie. Sau agricultura. Sau altceva . Noi nu mai avem „spatele”. Asa ca daca e unu suficeint de destept sa faca cercetare si vrea sa faca cercetare nu are de ales : avionu si valea !!!

BULA 22-04-2012 - 21:43

Daca ai lucrat la proiectarea FELIX-ului, spune-mi te rog ce stii despre tranzistoarele din seria CII ? Ma intereseaza datele de catalog de la CII104Q (pnp dual), CII100Q, CII108Q, CII101Q, CII216Q.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult