Acasa Stiinta-ITStiinta Experiment românesc pe ISS

Experiment românesc pe ISS

scris de M.A.
1 afisari

Un experiment realizat de cercetătorii români va fi transportat pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la ultimul zbor al navetei spaţiale Discovery, programat pentru 24 februarie, a declarat pentru Mediafax directorul general al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso.

"Creşterea şi Supravieţuirea Fungilor Coloraţi în Spaţiu" (CFA-A)

foto: rosa.ro

Experimentul românesc a fost realizat de Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti.”Creşterea şi Supravieţuirea Fungilor Coloraţi în Spaţiu” (CFA-A) este un experiment ce are ca scop determinarea efectelor pe care le are microgravitaţia şi radiaţiile cosmice asupra creşterii şi supravieţuirii speciilor de fungi, potrivit site-ului rosa.ro. Experimentul a fost coordonat de Dumitru Haşegan, de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti (ESA), care a plecat deja la centrul spaţial Kennedy de la Cape Canaveral (Florida, SUA), pentru a pregăti experimentul, a declarat Piso.

La începutul lui ianuarie, NASA a anunţat că a reuşit să remedieze problema fisurilor din rezervorul extern al navetei Discovery şi că intenţionează să o lanseze spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pe 24 februarie. John Shannon, responsabilul programului de lansare a navetei Discovery (misiunea NASA STS-133), dădea atunci asigurări că a fost rezolvată problema fisurilor din rezervorul extern al Discovery, care a ţinut la sol naveta încă de la începutul lui noiembrie. Modificările tehnice urmau să fie încheiate până pe 23 ianuarie.

Lansarea navetei Discovery a fost amânată de mai multe ori, începând din noiembrie 2010, din cauza unei scurgeri de hidrogen în timpul umplerii cu combustibil a rezervorului extern.

1 comentariu

bebe 25-02-2011 - 09:05

Mult succes experimentului romanesc la NASA!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult