Cat de periculoasa este pentru Terra eruptia solara din 22 octombrie | Ziua Veche
Acasa Stiinta-ITStiinta Explozia solară de grad 1.8 din 22 octombrie – cât de periculoase sunt valurile de radiaţii

Explozia solară de grad 1.8 din 22 octombrie – cât de periculoase sunt valurile de radiaţii

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

O puternică erupţie solară s-a produs luni noaptea, 22 octombrie, aruncând în spaţiu valuri de radiaţii care au provocat deja o scurtă întrerupere a comunicaţiilor radio pe Terra.

Pericolele exploziei solare din 22 octombrie (foto: ufosonearth.com)

Erupţia s-a produs din pata solară AR 11598 (prescurtarea de la Active Region 11598), şi a ajuns la maximum de intensitate la 05:22, ora Românie,i în ziua de 23 octombrie. Explozia solară produsă a atins gradul X1.8, acesta fiind una dintre cele mai puternice tipuri de activitate solară, conform U.S. Space Weather Prediction Center. Explozia solară de luni nu a atras după sine şi o ejecţie de masă coronală, aşa că nu va avea efecte importante asupra Pământului, iar oamenii de ştiinţă nu se aşteaptă nici măcar la o intensificare a fenomenului de auroră. Nivelul ridicat de radiaţii expulzat în spaţiu a fost însă suficient pentru a întrerupe pentru scurt timp comunicaţiile radio în cursul nopţii trecute.

Erupţia de luni a fost surprinsă de SDO, şi a fost o aşa-numită erupţie impulsivă, care durează puţin timp (spre deosebire de erupţiile graduale care se extind pe perioade mai mari de timp). Într-un comunicat al NASA se precizează că „Erupţiile impulsive nu sunt asociate, în general, unui factor de risc ridicat, şi în plus, regiunea solară din care s-a produs se află încă la câteva zile distanţă până va fi orientată spre Pământ. Totuşi, potenţialul continuării activităţii rămâne ridicat, aşa că trebuie să monitorizăm în continuare Regiunea 11598″.

Pată solară AR 11598 a mai produs trei erupţii solare puternice în afară de aceasta, în interval de timp de doar 2 zile de când a devenit vizibilă, potrivit Agerpres. Erupţiile solare se produc atunci când activitatea magnetică solară se intensifică în anumite zone denumite pete solare, la suprafaţa Soarelui. Oamenii de ştiinţă măsoară puterea acestor erupţii în funcţie de clasa lor energetică – erupţiile din clasa X sunt cele mai puternice, putând afecta sistemul de comunicaţii radio şi pe cel de transmitere a energiei electrice. Clasa M reuneşte erupţiile moderate care, dacă sunt îndreptate spre Pământ, declanşează frumoasele fenomene de auroră la latitudinile nordice sau sudice ale planetei. Erupţiile solare din clasa C sunt cele mai slabe şi, în general, nu afectează Pământul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult