Acasa Stiinta-ITStiinta Femeile obeze dau naştere copiilor autişti

Femeile obeze dau naştere copiilor autişti

scris de A.B.
2 afisari

Mamele care sunt obeze sau diabetice în timpul sarcinii sunt mai susceptibile să dea naştere unui copil autist sau cu întârzieri în dezvoltare, relevă un studiu american, citat de AFP.

obezitate

foto: intrefete.ro

Rezultatele acestui studiu, prezentate în revista Pediatrics, ridică serioase preocupări în materie de sănătate publică, notează cercetătorii.

Acestea survin în contextul în care luna trecută autorităţile sanitare americane au anunţat că numărul cazurilor de autism diagnosticate la copiii americani a crescut cu 23% din 2006 în 2008, ajungând la circa 1 caz din 88.

Autorii studiului publicat luni au examinat 1004 cupluri mamă-copil provenite din diferite categorii socio-economice din California /vestul SUA/.

Circa jumătate din copiii din grup erau autişti, 172 aveau diferite tulburări de dezvoltare şi 315 erau normali.

Cercetătorii nu spun dacă obezitatea, respectiv diabetul mamei se află la originea problemelor psihologice ale copilului, dar stabilesc o corelaţie netă între ele.

Astfel, probabilitatea de a aduce pe lume un copil autist este cu 67% mai mare în cazul mamelor obeze. Acestea sunt totodată de două ori mai susceptibile să aibă un copil marcat de o problemă de dezvoltare decât mamele cu greutate normală şi care nu suferă de diabet.

Conform studiului, peste 20% dintre mamele care au un copil autist sau cu o întârziere de dezvoltare au fost obeze în timpul sarcinii. În acelaşi timp, 14% dintre mamele cu copii normali participante la studiu au fost obeze în perioada sarcinii.

Legătura dintre starea de sănătate a mamei şi problemele de dezvoltare neurologică a copilului este îngrijorătoare şi ar putea avea repercusiuni în materie de sănătate publică, a subliniat Paula Krakowiak, de la Universitatea din California.

În opinia cercetătorilor, problemele întâmpinate de fetus în timpul dezvoltării ar putea fi determinate de o expunere prea mare la cantitatea sporită de insulină absorbită de mama diabetică, a cărei procesare necesită o cantitate mai mare de oxigen, ceea ce ar putea restrânge accesul copilului la acesta.

1 comentariu

Contra 10-04-2012 - 14:41

Vi se nazare. Pana acum s-a scris ca din 2 ingineri iese un autist sau din cauza e-urilor din dulciuri si sucuri.
Mai sunt variante?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult