Acasa Stiinta-ITStiinta Fenomen astronomic: cinci planete s-au aliniat

Fenomen astronomic: cinci planete s-au aliniat

scris de M.I.
47 afisari

Pentru prima oară în ultimul deceniu, cinci planete sunt vizibile în acelaşi timp de pe Pământ. Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn s-au aliniat şi au format diagonală pe cerul nopţii.
aliniere planeteJupiter a fost prima care s-a ridicat pe bolta, urmata de Marte cea roscata, de Saturn cea galbuie, de Venus – cea mai stralucitoare dintre ele – si, apoi, de Mercur.
Diferentele de timp intre aceste ascensiuni pe bolta ale celor cinci planete vor varia in fiecare zi si vor depinde de locul in care se afla pe Terra persoanele care urmaresc fenomenul.
”Va fi un dans al planetelor. Merită să îl observaţi. Oamenii vor putea să vadă planetele Venus, Saturn, Marte, Jupiter şi Mercur. Venus va fi uşor de reperat, către Sud-Est, în timp ce Saturn va fi puţin mai sus, către dreapta. Mai la Sud va putea fi observată Marte şi puţin spre Est va fi Jupiter”, a explicat Dr. Robert Massey de la Royal Astronomical Society, citat de The Telegraph. Cea mai bună vizibilitate o vom avea la sfârşitul lunii ianuarie, iar de la începutul lui februarie Mercur va deveni din ce în ce mai puţin vizibil.

Fenomenul de a putea vedea simultan cele cinci planete nu are o semnificaţie specială pentru astronomi şi este privit doar ca o „mare curiozitate”.

Fenomenul poate fi admirat până pe 20 februarie. O aliniere asemănătoare a celor cinci planete a mai putut fi admirată de pe 15 decembrie 2004 până pe 15 ianuarie 2005.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult