Acasa Stiinta-ITStiinta Fenomen rar: Eclipsa totală de lună odată cu solstiţiul de iarnă

Fenomen rar: Eclipsa totală de lună odată cu solstiţiul de iarnă

scris de D.P.
104 Afisari

Marţi dimineată are loc o eclipsa totală de lună care va fi vizibilă în America de Nord, Groenlanda şi Islanda. Fenomenul, vizibil începând cu ora 7.41 GMT, ora 10.41, ora României, este un eveniment astronomic extrem de rar, deoarece coincide cu solstiţiul de iarnă în emisfera nordică.

Eclipsa coincide cu prima zi din iarna astronomică din acest an. Solstiţiul de iarnă declanşează iarna în emisfera nordică şi vara în emisfera sudică.


Eclipsa va fi vizibilă numai în America de Nord, Groenlanda şi Islanda, informează realitatea.net. În Europa de Vest şi estul continentului sud-american vor fi vizibile doar primele faze ale eclipsei, în timp ce din Japonia vor putea fi observate ultimele etape ale fenomenului. Eclipsa de lună are loc doar atunci când este lună plină.


În timpul eclipsei, Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate. Luna a început să intre în conul de umbră al Pământului la 6.33 GMT., adică la ora 9.33, ora României. Apogeul a durat aproximativ o oră.

Fenomenul nu poate fi văzut însă şi în România.


NASA transmite video pe site-ul său eclipsa încă din 20 decembrie, cu o cameră montată la centru spaţial din Huntsville.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS