Acasa Stiinta-ITStiinta Fitoplanctonul poate fi cheia pentru sănătatea Terrei

Fitoplanctonul poate fi cheia pentru sănătatea Terrei

scris de Marius Bâtcă
40 afisari

Înţelegerea felului în care funcţionează fitoplanctonul ar putea fi cheia pentru sănătatea viitoare a Terrei. Fitoplanctonul prezent în oceane are un impact imens asupra climei, în pofida taliei sale microscopice.

fitoplancton

Fitoplancton

Cercetătoarea canadiană Maria Maldonado încearcă să afle de ce fitoplanctonul se dezvoltă în anumite regiuni şi cum reuşeşte să supravieţuiască în zone cu condiţii ostile, scrie site-ul 7sur7.be. preluat de Moldpres.

Fitoplanctonul absoarbe 45 de miliarde de tone de dioxid de carbon pe an – transferând 16 miliarde de tone în adâncul oceanelor. El furnizează jumătate din alimentarea cu oxigen a planetei, iar aflarea felului în care funcţionează este esenţială pentru a înţelege şi regla sănătatea planetei.

Aceste „puţuri” reţin carbonul secole întregi pe fundul oceanelor. Ele pot fi comparate cu pompe de carbon care controlează conţinutul de dioxid de carbon al oceanului superior. Acesta, la rândul său, reglează nivelurile atmosferice de dioxid de carbon şi, prin urmare, controlează schimbările climatice. Concentraţiile mici de fier din apa de mare limitează creşterea fitoplanctonului, spun oamenii de ştiinţă. Când conţinutul de fier este prea scăzut (cam în 30% din oceane), pompa biolgică devine ineficientă şi capacitatea oceanelor de absorbţie a dioxidului de carbon este redusă.

Cercetătoarea canadiană Maria Maldonado şi-a prezentat cercetările la a 178-a reuniune anuală a Asociaţiei americane pentru Progresul Ştiinţelor de la Vancouver.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS