Acasa Stiinta-ITStiinta Fizician britanic: Călătoria în timp este posibilă

Fizician britanic: Călătoria în timp este posibilă

scris de C.P.
7 afisari

Călătoria în timp este posibilă, însă doar într-o singură direcţie – în viitor, nu în trecut -, a declarat fizicianul britanic Brian Cox într-o prezentare ştiinţifică pe care a susţinut-o la British Science Festival, informează huffingtonpost.com.

„Principala întrebare care se pune este aceasta: «poate fi construită o maşină a timpului?». Răspunsul este acesta: «da, putem să călătorim în viitor»”, a declarat Brian Cox, profesor de fizica particulelor la Universitatea Manchester, în prezentarea sa de o oră pe care a susţinut-o, marţi, în cadrul evenimentului citat. „Oamenii vor avea aproape o libertate totală în călătoria lor în viitor”.

Potrivit cercetătorului britanic, călătoriile în viitor sunt posibile, pe baza teoriei generale a relativităţii, enunţată de Albert Einstein. „Oamenii vor putea să călătorească câteva sute de ani sau chiar câteva mii de ani în viitor, dacă vor călători cu o viteză foarte mare, apropiată de viteza luminii„.

Discovery News a explicat teoria denumită „Paradoxul gemenilor”. „Imaginaţi-vă o pereche de gemeni – unul stă pe Terra (Geamănul A), în timp ce celălalt (Geamănul B) se îmbarcă pe o navă spaţială şi călătoreşte în spaţiu cu o viteză relativistă. În comparaţie cu intervalul de timp trăit de Geamănul A pe Terra, intervalul de timp trăit de Geamănul B în spaţiu se micşorează. Dacă timpul curge mai încet pentru Geamănul B, atunci, când acesta va reveni pe Terra, unde timpul a curs mult mai repede, Geamănul A va fi îmbătrânit semnificativ mai mult decât Geamănul B. Mecanismul din spatele acestui fenomen se numeşte «dilatarea timpului» şi el are efecte cu atât mai puternice, cu cât oamenii vor călători în spaţiu cu viteze care se apropie tot mai mult de viteza luminii”, informează Discovery News.

Să te întorci înapoi din viitor sau să călătoreşti într-un anumit punct din trecut este mult mai puţin probabil, consideră Brian Cox. Bazându-şi teoria pe popularul serial ştiinţifico-fantastic britanic „Doctor Who”, Brian Cox spune că personajul principal din acest serial, supranumit „The Doctor”, ar avea nevoie de o „gaură de vierme” pentru a putea să se întoarcă în trecut. Existenţa acestei punţi teoretice, descrisă ca un fel de scurtătură în binomul spaţiu-timp, propusă de savanţi pe baza teoriei generale a relativităţii a lui Einstein, nu a fost niciodată demonstrată. Şi, chiar dacă o „gaură de vierme” ar fi descoperită sau ar fi creată, nimeni nu poate să garanteze că oameni ar putea într-adevăr să o folosească pentru a călători în timp.

Brian Cox nu este însă singurul cercetător care consideră, în teorie, că o „gaură de vierme” le-ar permite oamenilor să călătorească înapoi în timp. La începutul acestui an, astrofizicianul Eric W. Davis de la EarthTech International Institute for Advanced Studies a declarat că o „gaură de vierme” ar fi cea mai bună opţiune pentru călătoriile în timp. Însă, aşa cum a recunoscut şi acest cercetător, a fi nevoie de „un efort herculean pentru a transforma o gaură de vierme într-o maşină a timpului”.

5 comentarii

haril 15-09-2013 - 12:29

Se pune intrebarea,daca este imposibila o calatorie in trecut,atunci cel ce va calatori in viitor nu vaputea sa se mai intoarca in timpul, pe care l-a parasit calatorind in viitor.Care ar putea fi folosul dobandit de umanitate ,dupa o asemenea calatorie in viitor? Poate ca o asemenea calatorie poate deveni utila,pentru scaparea umanitatii dintr-un cataclism ,care a fost intuit inainte de declansarea sa.

Antibasistul 15-09-2013 - 15:16

Ar fi fost bine ca Basescu, Ceausecu, Hitler, Stalin, Rotshild sa fi calatorit in viitor fara intoarcere!

ValVerde 15-09-2013 - 15:43

Nu prea iti ubesti urmasii !!!
In cazul tau ar fi de inteles daca urmasii tai te-ar uri pe tine…cu asa mostenire genetica nu le-o fi nici lor usor.

Adi 16-09-2013 - 09:44

Ce ar fi daca ar reusi sa-l aduca pe Moise in prezent? Sau Atila?

Antibasistul 17-09-2013 - 18:58

Basescu e urmas al lui Atila, faptele lor se aseamana!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult