Acasa Stiinta-ITStiinta Formațiuni similare gǎurilor negre descoperite ȋn oceane

Formațiuni similare gǎurilor negre descoperite ȋn oceane

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Oamenii de ştiinţă cred că au găsit trăsături specifice gǎurile negere pe Pământ, în sudul Oceanului Atlantic.

Formațiuni similare gǎurilor negre descoperite ȋn oceane (foto:examiner.com)

Sunt imposibil de observat, dar oamenii de ştiinţă sunt convinşi că ele există. Găurile negre sunt un fel de rupturi în materialul textil al spaţiului şi timpului care atrag în ele tot ceea ce le este la îndemână. Astfel, nimic nu le scapă, nici măcar lumina. Unele dintre cele mai mari vârtejuri din regiune sunt echivalente, din punct de vedere matematic, cu misterioasele găuri negre din spaţiu, susţin cercetătorii de la ETH Zurich şi de la Universitatea din Miami.

Acest lucru ar putea însemna că vârtejurile fac cu apa ceea ce fac găurile negre cu lumina. Aceste vârtejuri uriaşe sunt atât de bine înconjurate de căi de apă circulare încât nimic din ceea ce este prins în ele nu scapă. Îm plus, în ultimul timp, pare că numărul acestora este în creştere.  Oamenii de ştiinţă cred că aceste formaţiuni oceanice ar putea modera impactul negativ al topirii calotei glaciare. Însă, până acum, specialiştii nu au putut cuantifica acest impact deoarece limitele acestor vârtejuri au rămas un mister.

George Haller, profesor la ETH Zurich, şi Francisco Beron-Vera, de la Universitatea din Miami, cred că au reuşit să dezlege misterul. Folosind modele matematice, ei au izolat aceşti curenţi turbionari dintr-o serie de observaţii prin satelit. Ei au realizat acest lucru prin detectarea marginilor care se învârteau şi care au descoperit că, de fapt, erau indicatori demonstrau existenţa unui vârtej în interior. Spre surprinderea lor, aceşti curenţi turbionari s-au dovedit a fi echivalenţi din punct de vedere matematic cu găurile negre. La o distanţă critică, un fascicul de lumină nu se mai spiralează în interiorul găurii negre că se curbează şi revine la poziţia ei iniţială, formând o orbită circulară.

În teoria relativităţii a lui Einstein, o barieră formată de lumina forţată să orbiteze poartă numele de „sferă de fotoni”.  Acum, oamenii de ştiinţă au găsit bariere similare care se formează în jurul curenţilor turbionari din ocean. În aceste bariere, particulele de fluid se deplasează formând bucle închise, aşa cum face lumina în sfera de fotoni. Şi, la fel ca în cazul găurilor negre, nimic nu poate scăpa din interiorul acestor bucle, nici măcar apa.

Cercetătorii au identificat şapte Inele Agulhas de timpul găurilor negre, care transportă acelaşi corp de apă fără a avea vreo scurgere pentru aproape un an.  Specialiştii se aşteaptă ca rezultatele studiului să ajute la rezolvarea unui număr de mistere oceanice, de la cele legate de climă, până la cele cu privire la poluare.

10 comentarii

IngerAlbastru 26-09-2013 - 11:41

Triunghiul Bermuda ar fi una din acele gauri cu trecut destul de negru care a inghitit si avioane militare plus alte obiecte plutitoare de pe suprafata oceanului.

pathfinder 26-09-2013 - 11:52

Triunghiul Bermudelor.
Bermuda esti tu…

IngerAlbastru 26-09-2013 - 11:56

Nae Bermuda, in engleza asa se zice, si ce daca n-am tradus si asta pe romaneste!!!

pathfinder 26-09-2013 - 12:04

Pai si ce, am zis io altceva?
Bermuda esti tu…

IngerAlbastru 26-09-2013 - 12:07

Ce inspiratie esti la toti educatorii care citesc pe aici … sa nu cazi intr-o gaura neagra terestra cat umbli cu capu-n nori.

pathfinder 26-09-2013 - 12:13

🙂
N-ai tu grija…

Da’ cu „obiectele plutitoare” 🙂 cum ramane?

IngerAlbastru 26-09-2013 - 12:21

Pana si aircraft carrier a disparut acolo in gaura dar si avioane care zburau pe deasupra locului, pe langa asta balene, barci si altele, cum am spus obiecte care plutesc pe suprafata apei.

pathfinder 26-09-2013 - 12:34

Si balene… 🙂
Mamaaa da’ ce blonda esti….

Am si io o intrebare:
Balenele plutesc pe suprafata apei?!? 🙂

IngerAlbastru 27-09-2013 - 00:25

Ai vazut balene in mediul lor??? eu am vazut asa ca mai putine intrebari din astea de CAP-ist.
Balenele fac si piruete in apa in largul oceanului Pacific exact ca balerinele sau patinatorii artistic.
Din San Diego sint vapoare speciale de privit balene in larg daca vrei sa stii exact, care pornesc pentru 6-8 ore in largul oceanului. Doar atunci ai ocazie sa le vezi „acasa la ei” cum se comporta.

pathfinder 27-09-2013 - 09:16

🙂

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult