Acasa Stiinta-ITStiinta Furtuni geomagnetice vor lovi Pământul, după cea mai puternică explozie solară din 2017

Furtuni geomagnetice vor lovi Pământul, după cea mai puternică explozie solară din 2017

scris de Misu Andrei
312 Afisari

O puternică explozie solară a avut loc joi. Fluxul electromagnetic se îndreaptă spra Pământ și ar putea afecta rețelele de energie și alte elemente de infrastructură. Este cea mai puternică erupție solară după 2017. Activitatea solară urmează un ciclu de 11 ani. Cel din acest moment a început în 2019 și va avea vârful între ianuarie și octombrie 2024.

Specialiştii americani se aşteaptă ca aceste furtuni geomagnetice să facă parte din categoriile G1 (minore) şi G2 (moderate). O componentă îndreptată spre Terra a acestui flux solar este aşteptată să lovească planeta noastră în a doua parte a zilei de sâmbătă, a precizat centrul american. Efectele sale ar continua să se manifeste până duminică. Furtunile din categoria G2 ar putea duce la nevoia de corectare a orientării vehiculelor spaţiale, potrivit aceluiaşi centru din Statele Unite. În plus, anumite comunicaţii wireless de la latitudini mai mari ar putea fi afectate. Transformatoare electrice ar putea fi, de asemenea, avariate, iar aurore boreale ar putea fi observate atât în regiunile polare sudice, cât şi în cele nordice.

Furtunile geomagnetice sunt cauzate de aşa-numitele „ejecţii de masă coronală” (CME), care au avut loc joi şi vineri. Aceste CME aruncă în spaţiu nori de plasmă alcătuiţi din electroni, protoni şi nuclee atomice. „Erupţiile solare sunt explozii puternice de energie. Fluxurile şi erupţiile solare pot avea un impact asupra comunicaţiilor radio, reţelelor de alimentare cu electricitate, semnalelor de navigaţie şi prezintă riscuri pentru vehiculele spaţiale şi astronauţi”, a precizat NASA.

Potrivit aceluiaşi centru american, cele mai puternice erupţii polare înregistrate până în prezent au fost semnalate joi. Acele erupţii au perturbat anumite reţele de comunicaţii wireless în cursul zilei de joi. Activitatea solară a început să se intensifice din decembrie 2019. Soarele trece periodic prin cicluri de aproximativ 11 ani, în timpul cărora înregistrează o activitate mai intensă sau mai scăzută. Actualul ciclu solar se apropie de perioada sa de apogeu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS