Acasa Stiinta-ITStiinta Gazele generate de motorul Diesel provoacă cancerul pulmonar

Gazele generate de motorul Diesel provoacă cancerul pulmonar

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Centrul Internaţional de Cercetare privind Cancerul (CIRC) a nominalizat gazele de eşapament emanate de motoarele diesel printre factorii cancerigeni pentru om.

Gazele de esapament de la motoarele diesel provoaca cancerul la plamani (foto:ehow.com)

După ce în 1988, CIRC a clasat emisiile motoarelor diesel printre posibilii factor cancerigeni pentru om (grupa 2A), specialiştii francezi au anunţat că în prezent există suficiente dovezi care arată că o expunere la gazele de eşapament ale motoarelor diesel este asociată cu un risc crescut de cancer la plămâni, pentru a clasa aceste emisii în grupul cancerigenilor siguri pentru om. Conform mediafax, doctorul Christopher Portier a anunţat că dovezile adunate în ultimii aproape 25 de ani sunt clare, iar „emanaţiile motoarelor diesel cauzează cancer la plămâni”.

Experţii agenţei CIRC cu sediul la Lyon, în Franţa, susţin că un număr important de persoane sunt expuse zilnic în lume la emisiile motoarelor diesel, nu doar de la vehiculele rutiere, ci şi de la alte mijloace de transport (trenuri regionale în Franţa, nave etc.) şi de generatoare de electricitate. Spre deosebire de motorul diesel, gazele de eşapament de la motoarele pe benzina sunt din punctul de vedere al specialiştilor doar „posibili cancerigeni pentru oameni” (Grupa 2B).

În afară de factorii cancerigeni emişi, gazul de la ţeava de eşapament a motorului diesel conţine  dioxid de azot (NO2), care este responsabil de boli respirtatorii şi cardiovasculare. Deşi este ştiut faptul că motorul diesel este mai bun pentru climat decât  motorul pe benzină pentru că generează mai puţin dioxid de carbon la kilometru, motorul diesel emite în schimb particule fine, care din punctul de vedere al CIRC stau la originea a circa 42.000 de decese premature în fiecare an în Franţa.

3 comentarii

digital 13-06-2012 - 20:10

da mă,gazele de la ălea pe benzină or fi antidotul la alea pe motorină!
dreq de retardați!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 13-06-2012 - 20:18

Motorina si benzenul sant considerate si ca factori de declansare a cancerului pancreatic, impreuna cu solventii care folosesc acesti compusi. Nu numai in cazul cancerelor pulmonare !

BULA 13-06-2012 - 20:24

Pentru masinile pe Diesel nu exista catalizator la esapament ? Cred ca asta ar fi solutia corecta.
In curand se vor pune la punct pilele de combustie si automobilul electric, deci problema cu Diesel-ul dispare. Dar o sa dispara si multe locuri de munca la atelierele service (motoarele electrice sunt compacte, cu piese putine si mult mai fiabile)

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult