Acasa Stiinta-ITStiinta George Boole si algebra booleana

George Boole si algebra booleana

scris de Z.V.
116 afisari

George Boole (n. 2 noiembrie 1815 la Lincoln) a fost matematician, logician şi filozof britanic. A fost creatorul logicii matematice moderne, al algebrei booleene, care, mai târziu, va sta la baza informaticii şi a realizării computerului.

George Boole si algebra booleana

George Boole si algebra booleana

Algebra booleană, numită şi Logica booleană, este un subdomeniu al matematicii în care legile gândirii – obiectul de studiu al logicii clasice – sunt studiate cu ajutorul metodelor simbolice. Denumirea aceasta a fost dată în onoarea matematicianului englez George Boole, care în lucrarea The Laws of Thought („Legile gândirii”), publicată în 1853, a pus bazele acestei algebre.

Încă de mic, George Boole a dovedit înclinaţii către matematică. De la tatăl său, John Boole (1779 – 1848), comerciant cu posibilităţi financiare limitate, a însuşit primele noţiuni de matematică. George Boole a fost profesor la şcolile de la Lincoln, apoi de la Waddington, iar din 1849 predă matematica la Queen’s College din Cork (devenit ulterior University College Cork). Aici se concretizează pe deplin talentul şi capacităţile sale.

În 1855, George Boole se căsătoreşte cu Mary Everest, nepoata geografului George Everest. A fost membru al Academiei de Ştiinţe din Sankt Petersburg şi a mai multor societăţi de ştiinţă.
George Boole pune bazele a ceea ce ulterior se va numi algebră booleană, dezvoltând un nou tip de logică, logica matematică.

George Boole a introdus o clasă specială de latici, ceea ce a constituit începutul a ceea ce ulterior va fi denumit algebră booleană.

Prin reducerea la un simbolism logic, George Boole a creat o algebră uşor de înţeles (algebră logică, booleană), care cuprinde calculul claselor, calculul propoziţiilor şi calculul relaţiilor şi care deci cuprinde codificarea gândirii corecte.

George Boole a stabilit 7 axiome şi prin aceasta a dat logicii matematice un domeniu ştiinţific autonom, care are numeroase şi variate aplicaţii şi joacă un rol important în teoria circuitelor electronice.

George Boole s-a mai ocupat şi de sistemele hipercomplexe generale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult