Acasa Stiinta-ITStiinta Gheaţă pe planeta Mercur?

Gheaţă pe planeta Mercur?

scris de Marius Bâtcă
6 afisari

În câteva cratere întunecate de la polii planetei Mercur, ar putea să existe gheaţa.

gheata MercurSonda spaţială Messenger, lansată de NASA în 2004, a descoperit noi indicii care ar putea să confirme existenţa apei în stare solidă (gheaţă) în câteva cratere întunecate de la polii planetei Mercur, informează Mediafax. Planeta Mercur este cea mai apropiată de Soare şi temperaturile de la suprafaţa ei pot să depăşească 400 de grade Celsius, însă la polii planetei există cratere care se află permanent în umbră.

Câteva studii mai vechi au reliefat existenţa unor zone aflate în apropiere de polii lui Mercur care reflectau undele radar – o proprietate caracteristică gheţurilor. Sonda Messenger a dovedit faptul că aceste zone „strălucitoare” se suprapun perfect peste zonele în care se află acele cratere întunecate. Zonele strălucitoare de pe Mercur care reflectau undele radar au fost detectate prima dată în anii 1990, cu ajutorul unor telescoape terestre. Savanţii de la NASA au suprapus imaginile captate de Observatorul Arecibo peste cele mai recente fotografii ale polilor lui Mercur expediate de sonda Messenger.

Specialiştii afirmă că această descoperire nu reprezintă totuşi o dovadă certă, întrucât, în cazul multor cratere de pe Mercur, depozitele de gheaţă ar avea nevoie să fie acoperite cu un strat izolant de 10-20 de centimetri de sfărâmături, pentru a putea să rămână în stare stabilă, informează bbc.co.uk. Sonda Messenger este a doua sondă trimisă de pe orbita planetei Mercur, după Mariner 10 trimisă în anii 1970. Până la plasarea pe orbită a sondei Messenger, zone foarte mari de pe suprafaţa planetei Mercur nu au fost niciodată cartografiate.

1 comentariu

digital 23-03-2012 - 20:49

hai vale că aici e de tine,gheață frate….!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS