Acasa Stiinta-ITStiinta Gioconda după 500 de ani: Arheologii susţin că au descoperit scheletul Lisei Gherardini

Gioconda după 500 de ani: Arheologii susţin că au descoperit scheletul Lisei Gherardini

scris de Laurentiu Banches
585 Afisari

Arheologii au găsit un schelet despre care susţin că aparţine muzei lui Leonardo da Vinci pentru Mona Lisa, după săpăturile realizate la Mănăstirea abandonată Sfânta Ursula din Florenţa, locul unde ar fi fost Gioconda înmormântată.

Cum arata Monalisa dupa 500 de ani, scheletul Giocondei a fost gasit (foto: dailymail.co.uk)

Arheologii sunt convinşi că scheletul găsit de ei la Mănăstirea Sfânta Ursula din Florenţa aparţin Lisei Gherardini, cea care a fost modelul pentru capodopera „Mona Lisa” realizată de Leonardo da Vinci în secolul al XVI-lea. Lisa Gherardini a fost soţia unui bogat negustor de mătăsuri din Florenţa, numit Francesco del Giocondo, de aici de altfel venind şi cea dea doua denumire a tabloului, „La Gioconda”.

După moartea soţului ei, se zvoneşte că Lisa Gherardini s-a călugărit şi şi-ar fi petrecut restul vieţii până în 15 iulie 1542, când a murit la vârsta de 63 de ani, la Mănăstirea abandonată Sfânta Ursula. În urmă cu o lună la locul cu pricina a fost descoperit un craniu de femeie, însă din cauza unei lipse de fonduri, săpăturile au fost reluate abia în această săptămână când arheologii au reuşit să descopere şi restul scheletului.

Oasele vor fi supuse la teste ADN pentru a se verifica dacă acesta este identic cu cel al craniului găsit în urmă cu o lună. După ce va fi confirmat faptul că este într-adevăr scheletul Lisei Gherardini, arheologii vor să reconstruiască scheletul feţei Giocondei şi poate să găsească răspunsul pentru zâmbetul enigmatic din Mona Lisa, precizează dailymail.co.uk.

Când a fost găsit craniul, ruda îndepărtată a Lisei Gherardini, Natalia Gucciardini Strozzi, a declarat că este „un moment foarte emoţionant” şi că este sigură că acesta este locul unde a fost îngropată muza pentru Gioconda. Pentru a face această descoperiri, profesorul Vinceti a anunţat că au fost folosite radare ultra-moderne care penetrează solul, dar şi hărţi şi documente srăvechi, scheletul fiind dezgrobat după ce un strat de beton a fost îndepărtat.

Capodopera lui Leonardo Da Vinci, „Mona Lisa” a fost pictat începând din anul 1503 şi terminată cu puţin timp înainte de moartea acestuia în 1519 când acesta s-a mutat în Franţa.

2 comentarii

urbos 18-07-2012 - 19:38

Dupa zambet si-au dat seama, evident.

DXN 18-07-2012 - 20:52

batca, dragomir
?????????Ultimele Comentarii

20:50 – DXN : Ultimele Comentarii • 20:47 – DXN : Conform postului naţional de radio de la Sofia, trei autocar
20:47 – DXN : Conform postului naţional de radio de la Sofia, trei autocare au luat foc în urma exploziei. Zona
20:21 – USL&FSN.NOI MUNCIM NU GINDIM ! : Markus Ferber: Premierul României ar trebui să demisioneze după raportul pe justiţie. Este cel m
20:21 – Ciu Huhu : Sictir porc securist pedelist Calugaru ce te ascunzi dupa nickul pp dd basist Camelia, huuuuooooo!!!
19:44 – ValVerde : C

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult