Acasa Stiinta-ITStiinta Glume de-a Dumnezeu: NASA se joacă cu viaţa extraterestră

Glume de-a Dumnezeu: NASA se joacă cu viaţa extraterestră

scris de A.P.
2 afisari

Descoperirea revendicată de un cercetător NASA pune agenţia guvernamentală americană în încurcătură. Nu e prima oară când revine asupra anunţurilor privind viaţa extraterestră.

NASA se joacă de-a DumnezeuVestea s-a răspândit cu viteza luminii: un cercetător de la NASA ar fi descoperit urme de viaţă extraterestră în meteoriţi. Preluată rapid de presă, informaţia a suscitat un entuziasm mediatic pe măsura scepticismului comunităţii ştiinţifice. Studiul, publicat vineri de contestatul Journal Of Cosmology, nu a fost validat de o echipă ştiinţifică, aşa cum cer uzanţele. Publicaţia a preferat să invite cercetătorii din lumea întreagă să-şi publice comentariile proprii pe site, “dată fiind natura controversată a descoperirii” (sic!)

NASA a avut nevoie de un timp destul de mare pentru a reacţiona. Luni, Agenţia s-a desolidarizat de cercetătorul său, Richard B. Hoover.

În prezent, comentariile mediocre se adună pe site-ul Journal Of Cosmology. Anumiţi susţinători ai teoriei lui Hoover publică texte demne de cele mai proaste bloguri, comentează Le Figaro. Editorii site-ului nu înţeleg de ce nici un mare specialist nu s-a ostenit să paticipe la dezbatere.

Precum microbiologistul Rosie Redfield, majoritatea savanţilor recunoscuţi în domeniu se mulţumesc să declare ziariştilor care îi interpelează să-şi vadă de drum: nu e nimic de comentat.

În articolul său, Hoover explică a fi descoperit structuri formate de bacterii în interiorul a trei meteoriţi diferiţi. Numai că nimic nu permite să se ştie sigur dacă filamentele observate sunt rodul unei contaminări terestre, al unui proces chimic sau al unei bacterii extraterestre. Doar “convingerea lui intimă” îl face să opteze pentru a trei ipoteză.


NASA nu poate fi absolvită de orice vină în acest scandal. Fie şi pentru că reacţia sa a fost extrem de târzie. Agenţia a demonstrat de multă vreme că este foarte stângace în comunicare, mai ales într-un domeniu aşa de popular ca astrobiologia (sau, mai direct, viaţa extraterestră).

Cel mai cunoscut dintre derapaje este cel din 1996. Agenţia anunţă cu surle şi tobe descoperirea de urme biologice fosile într-un meteorit marţian descoperit în Antarctica.

Preşedintele Bill Clinton face personal o scurtă declaraţie asupra subiectului pe 7 august. Rapid, însă, apar îndoielile. Criticii declară că e foarte probabil ca “fosilele” respective să fie doar o contaminare terestră sau o recaţie pur chimică. NASA nu va reveni niciodată asupra declaraţiei, dar nici nu va insista să îşi apere descoperirea, care a căzut în uitare.

4 comentarii

tanase marian 09-03-2011 - 21:14

excelentelor voastre,cu respect si pentru ca s a definit acest articol la termenul de ,,gluma, a lui dumnezeu,, sa facem s noi o mica gluma,, am citit recent pe un cotidian al li yeti ca s a descoperit un molar umanoid antr un meteorit cazut antr o zona arctica,,.,. fara cuvinte,…..

tanase marian 09-03-2011 - 21:27

draga marian,si eu am un asemenea atrefact de la un copil al lui yeti,este o proteza dentara destul de sofisticata a unui yeti adult ,. m a frapat an mnod deosebit reusita tehnologica a piesei are cativa incisivi ambracati antr un amalgam de metal galben, nu stiudaca este aur ,am cromatograful defect si nu am putut masura,. cu bine si cu o prietenie anca terestra,.

tanase maria 10-03-2011 - 23:21

Draga Marian

Lasand la o parte faptul ca mi-au lacrimat ochii citind ceea ce ai scris….(cine te-a invatat sa scrii cu i din a la inceputul cuvantului…stai jos nota 2 …inapoi la clasa I)… tin sa iti reamintesc ca ai uitat sa iti iei pastilele si iar te-ai luat la discutii cu tine insuti…

In rest salutarile mele lui Chupacabra daca il mai vezi….

digital 10-03-2011 - 23:44

ae

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult