Acasa Stiinta-ITStiinta Gregor Mendel a murit ignorat de comunitatea ştiinţifică

Gregor Mendel a murit ignorat de comunitatea ştiinţifică

scris de Z.V.
23 afisari

După absolvirea, în 1840, a gimnaziului din Troppau (astăzi Opava), Gregor Mendel, Google Doodle de miercuri,  este înmatriculat la Institutul de Filozofie din Olmütz (Olomouc. Este trimis la Universitatea din Viena în 1851. Aici studiază fizica, botanica, entomologia, paleontologia. După doi ani se reîntoarce la abație ca profesor de fizică.

Gregor Mendel şi păstaia de mazăre

La mănăstire, beneficiind de un mediu favorabil aspirațiilor sale științifice, își continuă cercetările începute la Viena privind hibridizarea plantelor.Mendel, cunoscut ca „tatăl geneticii moderne”, a fost îndrumat de ambii săi profesori de la universitate și de colegii de la mănăstire să studieze variația plantelor, executându-și cercetările în grădina mănăstirii. Între 1856-1863 a cultivat și a studiat plante de mazăre, experiențele sale ducând la generalizările ce ulterior au devenit cunoscute ca „Legile eredității ale lui Mendel”:

Mendel și-a citit lucrarea „Versuche über Pflanzen-Hybriden” („Experiențe asupra hibridizării plantelor”), în 1865, la două întruniri ale Societății de Istorie Naturală din Moravia. Publicarea lucrării sale în 1866 în jurnalul societății a avut un impact slab, fiind citată doar de trei ori în următorii 35 ani.

În timpul vieții, rezultatele sale au fost respinse, Mendel murind ignorat de comunitatea științifică la vârsta de 61 de ani de nefrită cronică. La numai câteva zile după moartea sa, abatele care i-a succedat i-a ars lucrările din bibliotecă.

Recunoașterea importanței descoperirilor sale a fost realizată abia la începutul secolului al XX-lea când Hugo de Vries, Carl Erich Correns și Erich von Tschermak au ajuns în mod independent la aceleași concluzii, redescoperind astfel legile eredității.

1 comentariu

Liviu 20-07-2011 - 23:57

„La numai câteva zile după moartea sa, abatele care i-a succedat i-a ars lucrările din bibliotecă.”

Ce se mai poate spune ?! Atitudinea cretinilor din Europa de Est … Trebuie mers la Olomouc si de gasit acea manastire unde a lucrat Mendel !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult