HD 40307g – O posibilă nouă casă pentru pământeni | Ziua Veche
Acasa Stiinta-ITStiinta HD 40307g – O posibilă nouă casă pentru pământeni

HD 40307g – O posibilă nouă casă pentru pământeni

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

HD 40307g este o planetă care orbitează în jurul unei stele apropiate, la o distanţă potrivită pentru a avea o climă asemănătoare celei de pe Terra şi pentru a putea să întreţină viaţa.

HD 40307g – O posibilă nouă casă pentru pământeni (foto:phl.upr.edu)

Astronomii englezi şi germani au descoperit, de fapt, trei noi planete în jurul unei stele aflate la 44 de ani-lumină de Terra, însă doar una dintre ele se află în aşa-zisa „Goldilocks Zone”, o zonă din jurul unei stele unde temperaturile nu sunt nici prea ridicate, nici prea scăzute, pentru ca apa să poată exista în stare lichidă. Coordonatorul acestui studiu, Guillem Angla- Escude de la Universitatea Goettingen din Germania a afirmat că „HD 40307g este o stea pitică bătrână, perfect liniştită, aşa că nu există niciun motiv pentru ca o astfel de planetă să nu susţină o climă ca cea de pe Terra„.

Noua planetă are o masă de cel puţin şapte ori mai mare decât Terra, însă se află cam la aceeaşi distanţă de soarele ei ca şi Pământul de Soare, ceea ce înseamnă că primeşte o cantitate similară de energie solară ca planeta noastră. Planeta, denumită HD 40307g, face parte dintr-un sistem solar despre care s-a crezut iniţial că avea doar trei planete, toate pe orbite prea apropiate de steaua lor pentru ca apa să existe pe ele în stare lichidă.

Peste 800 de planete au fost descoperite în afara sistemului nostru solar, după detectarea primei exoplanete, la începutul anilor 1990, însă foarte puţine dintre ele se află într-o zonă locuibilă. Şi mai puţine dintre ele sunt planetele care se rotesc, aşa cum se întâmplă cu noua planetă, pentru a crea ziua şi noaptea, elemente care cresc şansele ei de a avea un climat apropiat de cel terestru. Cele care nu se rotesc sunt „blocate”, iar jumătate din suprafeţele acestor planete se află permanent în întuneric. Potrivit mediafax, astronomii au făcut noua descoperire, prezentată în Astronomy & Astrophysics, examinând datele transmise de spectrograful HARPS, ataşat de telescopul European Southern Observatory din La Silla, în deşertul chilian Atacama.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult