Acasa Stiinta-ITStiinta Heinrich Rudolf Hertz si undele electromagnetice ale lui Google

Heinrich Rudolf Hertz si undele electromagnetice ale lui Google

scris de D.S.S.
77 afisari

Numele fizicianului german Heinrich Rudolf  Hertz este cunoscut in mod implicit oricarei persoane care are si cele mai vagi cunostinte in domeniul electricitatii. Fiindca oricine a auzit de undele hertziene (sau electromagnetice) sau de unitatea de masura pentru frecventa – hertzul (Hz).

Heinrich Rudolf  Hertz si undele electromagnetice ale lui Google

Heinrich Rudolf Hertz si undele electromagnetice ale lui Google

Asadar, cine este savantul al carui nume il poarta doua dintre cele mai importante notiuni din domeniul electricitatii si pentru care, astazi, 22 februarie 2012, Google i-a dedicat un Doodle special, la aniversarea a 155 de ani de la nastere?

Heinrich Rudolph Hertz s-a nascut pe 22 februarie 1857 in Germania, la Hamburg. Tatal sau era un cunoscut jurist. In tinerete, lui Lui Heinrich Rudolf  Hertz ii placea sa construiasca diverse instrumente in atelierul familiei sale. Heinrich Rudolf  Hertz si-a inceput studiile sale superioare la Universitatea din Berlin, unde a absolvit cu “magna cum laude„, primind titlul de doctor in anul 1880. La Berlin,  Heinrich Rudolph Hertz a fost asistentul lui Hermann von Helmholtz, unul din cei mai cunoscuti fizicieni ai timpului.

In 1883, Heinrich Rudolf  Hertz a devenit lector in fizica teoretica la Universitatea din Kiel, iar doi ani mai tarziu a fost numit profesor in fizica la Politehnica din Karlsruhe. In anul 1886, Heinrich Rudolf  Hertz s-a insurat cu Elisabeth Doll, fiica unui profesor din Karlsruhe, cu care a avut doua fete. In acea perioada, fizicienii incercau sa obtina dovezi experimentale ale undelor electromagnetice, a caror existenta fusese prevazuta de ecuatiile matematice elaboraie in anul 1873 de catre omul de stiinta britanic James Clerk Maxwell.

In 1887 Heinrich Rudolf  Hertz a testat experimentele lui Maxwell folosind un oscilalor construil din butoane (tije) rotunde de alama lustruite, fiecare dintre ele fiind conectate la o bobina de inductie, intre ele existand un spatiu liber in care sa se produca scantei. Heinrich Rudolf  Hertz credea ca, daca previziunile lui Maxwell se vor dovedi corecte, vor fi transmise unde electromagnetice in timpul fiecarei serii de scantei. Pentru a confirma previziunilc, Heinrich Rudolf  Hertz a construit un receptor simplu, cu un conductor in bucla. La capetele buclei se aflau mici butoane (tije) separate de un spatiu liber. Receptorul se gasea la cativa yarzi de oscilalor. Conform teoriei, daca undele electromagnetice erau produse de scanteile oscilatorului, atunci ele vor induce un curent in bucla, care va genera scantei in spatiul liber. Acest lucru s-a produs, Heinrich Rudolf  Hertz fiind cel care a facut prima transmisie si receptie de unde electromagnetice din istoria stiintei.

Heinrich Rudolf Hertz

Cu acest oscilator Heinrich Rudolf  Hertz a demonstrat doua probleme. Pe de o parte, ceea ce Maxwell doar teoretizase, si anume ca viteza de deplasare a undelor electromagnetice este egala cu viteza luminii si, a doua, cum se procedeaza pentru a face campurile electrice si magnetice sa se „detaseze” de conductoare si sa circule liber, ca unde electromagnetice. In modestia sa, Heinrich Rudolf  Hertz credea ca descoperirile sale nu erau de nici un folos practic. Dar, chiar si la nivel teoretic, realizarile lui Heinrich Rudolf Hertz au adus zorii a ceea ce am putea numi „era electricitatii”.

In anu11891, fizicianul-matemalician englez Sir Oliver Heaviside spunea: „Acum 3 ani undele electromagnetice nu existau (erau invizibile). Acum ele sunt vizibile pretutindeni”.

O alta mare descoperire a lui Heinrich Rudolf  Hertz este efectul fotoelectric. Experimentele lui Heinrich Rudolf  Hertz privind reflexia, refractia, polarizarea, interferenta si viteza undelor electromagnetice au pus bazele inventarii ulterioare a telegrafului fara fir si a radioului. Heinrich Rudolf  Hertz a murit la 1 ianuarie 1894 la Bonn, Germania, in varsta de doar 37 de ani din cauza unei otraviri a sangelui.

Sir Oliver Lodge i-a recunoscut lui Heinrich Rudolf  Hertz adevaratele merite ale realizarilor sale, si l-a caracaterizat astfel: „Era un suflet nobil, care a avut multi admiratori. Cei care l-au cunoscut au fost coplesiti de modestia si fermecati de amabilitatea sa. Era un prieten adevarat, un profesor respectat de studentii sai care veneau de la mare distanta sa-l vada, iar pentru familie sot si tata iubitor„.

Lucrarile stiintifice ale lui Heinrich Rudolf  Hertz au fost traduse in engleza si publicate in 3 volume: ”Unde electrice“ (1893), ”Lucrari diverse” (1896) si „Principiile mecanicii” (1899).

10 comentarii

un crestin 22-02-2012 - 07:37

Da, Maxwell i-a pavat drumul lui Hertz si nu numai lui ci fizicii secolului XX prin teoria electromagnetica a carei autor este precum si ecuatiile campului magnetic asociate ei.

Subliniez faptul ca Maxwell a fost un credincios devotat ce a studiat Biblia si a activat ca prezbiter in biserica sa, avand o credinta si un zel binecunoscute prietenilor sai din cercurile stiintifice.

Bogdan 22-02-2012 - 16:27

Si tu de ce ai tinut sa subliniezi faptul ca Maxwell era credincios? Este reconfortant pentru tine faptul ca pana si unii oameni de stiinta cred ca in doamne doamne (sau credeau), deci SIGUR TREBUIE SA EXISTE ? Indoctrinatule !
Pastrati-va convingerile religioase pentru voi si nu mai infectati si pe altii din jur cu ele.

un crestin 22-02-2012 - 18:12

Nu pot sa nu admir remarcabilul echilibru al Bibliei:
„Va vorbesc ca unor oameni cu judecata”

Cercul 23-02-2012 - 09:03

Unii oameni desi studiaza logica nu gandesc logic. Cam asa e si cu amestecului religiei cu stiinta, ele avand obiecte de studiu diferite.
Asta e pentru tine Bogdan. Si inca ceva tu daca auzi ceva esti convins de cele spuse si devii adept?

Cercul 22-02-2012 - 09:50

Rudolf Hertz se pregatise initial sa devina strungar, dar in final a ales calea corecta si s-a facut profesor. Astazi orice tanar prins in sistemul creat de Basescu ce produce slugi pe banda, stie, facultatea este optionala si el o poate alege. Exista doua categorii:
1. cei care dau directia societatii: profesorii
2. slugile. Aici intra ce a enumerat Basescu ca fiind necesar pietii muncii.

Bogdan 22-02-2012 - 16:24

De asemenea, postul tau este complet pe langa subiect. „Sistemul” nu este creat de Basescu, este o consecinta a prostiei societatii romanesti, este de fapt o stare, si este greu pentru cei ca tine sa recunoasca faptul ca suntem o natie de imbecili, de aici si scuza cu „SISTEMUL CREAT DE BASESCU / „. E mult mai usor sa dai vina pe unul pentru focarul de infectie ce reprezinta tara asta si societatea contemporana.

Cercul 23-02-2012 - 09:07

Curricula scolara si structura invamantului sunt create de Guvern nu de restul populatiei. Iar Guvernul este unealta lui Basescu.
Iar daca unii sunt prosti nu ne adaptam si le oferim un invatamant care sa-i mentina prosti. Invatamantul trebuie sa FORMEZE nu sa VALIDEZE.

Cercul 23-02-2012 - 09:12

Curricula scolara si structura invatamantului sunt create de Guvern nu de restul popu latiei. Iar Guvernul e unealta lui Basescu. Iar daca unii din oameni sunt prosti nu le oferim un invatamant care sa-i mentina prosti. Invatamantul trebuie sa FORMEZE nu sa VALIDEZE.
Inca ceva, cand spui suntem o natie de imbecili afirmi ca toti sunt imbecili din Romania. Ai verificat tu fiecare cetatean?

Gheorghe 22-02-2012 - 15:54

Pacat ca nu a trait pana in zilele noastre sa-i vada pe BAETI DESTEPTI !

Bogdan 22-02-2012 - 16:19

Imi este imposibil sa gasesc legatura dintre postul tau si articol, esti un imbecil. Se scrie „baietii” cu 2 ” i „, asa ca o paranteza.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult