Acasa Stiinta-ITStiinta Himalaya rămâne fără gheţari

Himalaya rămâne fără gheţari

scris de M.A.
214 Afisari

Creşterea semnificativă a temperaturilor datorată în special încălzirii climatice la nivel global provoacă topirea gheţarilor din zona chineză a munţilor Himalaya.

Ghetarii din Himalaya se topesc (wattsupwiththat.com)

Ghetarii din Himalaya se topesc (foto: wattsupwiththat.com)

Fenomenul generează un impact nefast pentru locuitori, turism şi economie, se relatează într-un studiu publicat în ziarul britanic Environmental Research Letters şi preluat de AFP. Potrivit acestui studiu, circa 77% din cele 111 staţii meteo instalate în zona de sud-vest a Chinei au înregistrat o creştere considerabilă a temperaturilor între anii 1961 şi 2008. În cele 14 staţii de monitorizare amplasate la peste 4.000 de metri altitudine, creşterea temperaturilor a fost de 1,73 de grade Celsius, de două ori mai mult decât creşterea medie înregistrată în secolul anterior, transmite Moldpres.

Au fost identificate trei tipuri de modificări ale gheţarilor. Mulţi dintre gheţarii examinaţi prezentau semne de „recul drastic”, cât şi o importantă reducere a masei lor. Astfel, cei 999 de gheţari din bazinul râului Pengqu au pierdut împreună o suprafaţă de 131 de kilometri pătraţi între anii 1980 şi 2001. Studiul a arătat şi extinderea întinderii lacurilor din apropierea gheţarilor alimentate de topirea lor. „Gheţarii sunt o parte integrantă a miilor de ecosisteme şi joacă un rol crucial pentru populaţie”, au precizat cercetătorii.

În zona de sud-vest a Chinei se găsesc 23.488 de gheţari care acoperă o suprafaţă de 29.523 de kilometri pătraţi în lanţul muntos Himalaya cât şi în zonele muntoase învecinate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS