Acasa Stiinta-ITStiinta IAR-111, teste deasupra Mării Negre

IAR-111, teste deasupra Mării Negre

scris de M.A.
10 afisari

S-a trecut la teste deasupra Mării Negre. ARCA anunţă că a testat la zbor cabina avionului supersonic românesc IAR-111 Excelsior, în cadrul Misiunii 6.

IAR-111

IAR-111

ARCA promite să ofere detalii joi, în cadrul unei conferinţe de presă dedicate evenimentului. În urmă cu zece zile, ARCA anunţa că a dinalizat simulările Computer Fluid Dynamics (CFD) pentru avionul IAR-111 Excelsior. Avionul IAR-111 Excelsior va fi utilizat de către ARCA ca platformă pentru lansarea rachetei Haas II pentru Competiţia de astronautică de Google Lunar X Prize, cât si pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru industria turismului spaţial. Programul ARCA pentru Competiţia Google Lunar X Prize este finanţat cu surse exclusiv private şi are programat primul zbor în toamna anului 2012.

Potrivit Asociatiei, IAR-111 a fost proiectat pentru a înlocui baloanele purtătoare folosite până în prezent de ARCA, necesare transportului deasupra atmosferei terestre a vehiculelor rachetă, precum racheta Haas II pentru competiţia Google Lunar X Prize. Baloanele purtătoare au reprezentat o soluţie ieftina si rapida, acestea arătându-şi însa limitările, fiind cauza principală pentru două amânări succesive ale lansării rachetei spaţiale Helen. E – 111 va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteze de Mach 1,5 la altitudini de 16.000 m, în cazul transportului rachetei Haas II, iar in cazul folosirii ca platforma de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spaţial, va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000 m. Secvenţa de zbor tipică a acestui aparat cuprinde decolarea de pe suprafaţa mării, executarea unui zbor orizontal de accelerare, până la viteze subsonice ridicate, urmat de ascensiunea rapidă, în circa două minute, până la altitudinea de 16.000 m.

La această altitudine avionul va elibera racheta Haas II, care va urma programul de zbor propriu. E – 111, fără sarcina utilă acroşată, va reveni planat pe suprafaţa mării. Avionul va avea un echipaj format din doua persoane, pilot si navigator, urmând să devină primul avion supersonic romanesc. Cabina avionului este separabilă şi este echipată cu două paraşute propulsate cu motoare rachetă proprii. Astfel, cabina avionului poate fi separata de avion la viteze de Mach 0 – 1,2 şi înălţimi de 100 m si poate aduce echipajul in siguranţă pe suprafaţa mării. Propulsia va fi asigurată de un motor rachetă cu combustibil lichid, funcţionând cu apă oxigenată şi kerosen.

Până la de finalizarea lucrărilor ARCA va efectua: primul zbor al modelului experimental al avionului, testarea capsulei avionului, selecţia piloţilor, testele de motor ale avionului, etc. Finalizarea lucrărilor la aparatul IAR-111 este stabilită pentru jumătatea anului 2012, urmată de prima decolare la sfârşitul anului 2012. Primul zbor supersonic al avionului IAR-111 este prevăzut pentru prima jumătate a anului 2013.

Începând cu 1 februarie 2011, ARCA va oferi publicului din tara si din lume o oportunitate unica, aceea de a participa zilnic, parcursul unui an si jumătate, prin intermediul camerelor video, la povestea creării supersonicului românesc, care va lansa racheta Haas II spre Lună, în cadrul competiţiei de astronautică Google Lunar X Prize. Acesta va fi un program care se adresează publicului care preţuieşte educaţia, cultura, ştiinţa, munca şi au în suflete dorinţa de a vedea derulându-se, un proiect major pentru România.

4 comentarii

Spune-ti parerea 29-09-2011 - 06:02

Hai mai repede si terminati o data cutia asta de conserve si vindeti vreo 500 de panarame dintr-astea NATO-ului ca sa iesim din recesiune si sa-l alegem din nou presedinte pe Basescu, ca merita. Sa moara Crin Antonescu daca va mint!

BULA 29-09-2011 - 08:08

Avionul asta exista in realitate, sau este doar in mintea unora si desenat pe calculator ? Unde este facuta structura de rezistenta, ce motoare are, ce echipament de bord ?
Pare a fi o minciuna gogonata. Cineva ne povesteste ce ar fi facut daca ar fi avut chef si daca ar fi avut cu ce. Asta este parerea mea.

gelu 29-09-2011 - 09:02

eu cred ca ARCA este o metoda de supt bani multi. numai fumigene arunca…primul satelit romanesc si inca cateva chestii aruncate cu tam-tam care s-au dovedit un mare fas.

TOM Cc 29-09-2011 - 10:34

Totul este o facatura !! Joc pe calculator !! Cu industria ?? pe care o mai avem nu suntem capabili sa producem niciun avion supersonic .Pt producerea unui supersonic sunt necesari 5-10 ani de studii si o industrie capabila .Noi nu avem industrie ,s-a dat la fier vechi ,ori s-a privatizat cu „investitori starategici” si dupa 12 luni era taiata si vanduta la fier vechi !! Nu mai prostiti lumea cu jocuri pe calculator !!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult