Acasa Stiinta-ITStiinta Inginerii NASA au ascuns un mesaj în parașuta roverului Perseverance. „Se pare că internetul a spart codul în 6 ore”

Inginerii NASA au ascuns un mesaj în parașuta roverului Perseverance. „Se pare că internetul a spart codul în 6 ore”

scris de Misu Andrei
175 Afisari

Un mesaj codat a fost ascuns în parașuta roverului Perseverance, care a amartizat săptămâna trecută pe „Planeta Roșie”. Inginerii de la NASA au confirmat descoperirea făcută de mai mulți utilizatori de pe Reddit și Twitter.

Mai mulți oameni care au urmărit imaginile spectaculoase cu momentul istoric al coborârii roverului Perseverance pe Marte au scris pe Reddit și Twitter că în parașuta care a ajutat laboratorul mobil ultraperformant să amartizeze se află un mesaj ascuns, relatează The Guardian.

Parașuta care a coborât roverul Perseverance pe Marte a avut ascuns un mesaj secret la vedere. Foto: NASA

Au observat un „pattern” în culorile alb și roșu, așa că au început să-l descifreze. Au asociat culorile sistemului binar 1 și 0 (roșu = 1, iar 0 = alb) și au ajuns la concluzia că inginerii NASA au ascuns pe parașuta roverului mesajul „Dare mighty things” (Îndrăznește lucruri mari). Acesta este de altfel deviza Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA.

Mesajul a fost scris astfel: fiecare rând concentric din modelul parașutei reprezintă un cuvânt din limba engleză a motto-ului. Fiecare „0” și „1” este așezat în grupe de câte zece caractere, se adaugă cifra 64 și rezultă codul ASCII care reprezintă o literă.

De exemplu, șapte dungi albe, o dungă roșie și alte două dungi albe reprezintă 0000000100, care în sistem binar înseamnă 4. Dacă se adaugă cifra 64, rezultă cifra 68, codul ASCII pentru litera D.

Adam Steltzner, inginerul șef al întregului proiect Perseverance, a confirmat pe Twitter ce înseamnă mesajul: „Se pare că internetul a descifrat mesajul codat în 6 ore. Internet, e ceva ce nu poți face?”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult