Acasa Stiinta-ITStiinta Inundațiile, prognozabile cu luni înainte prin sateliți

Inundațiile, prognozabile cu luni înainte prin sateliți

scris de Laurentiu Banches
13 afisari

Un studiu recent aratǎ cǎ sateliții care supraveghează variațiile gravitației la suprafața Terrei ar putea avertiza asupra riscului inundațiilor cu câteva luni înainte de producerea acestora.

Inundațiile, prognozabile cu luni înainte prin sateliți (foto:dlr.de)

Cercetători de la Universitatea Californiei din Irvin au alcătuit o hartă a bazinului fluviului Mississippi cuplând măsurători efectuate la sol cu datele furnizate de sateliții GRACE ai NASA, lansați în 2002 pentru a măsura cu foarte mare precizie gravitația terestră. Aceștia au descoperit că variațiile infime ale gravitației indică perfect cantitatea de umiditate încorporată la suprafața Pământului. Prin extensie, ele permit deci să se calculeze cum va reacționa un bazin fluvial în cazul unor precipitații sau ninsori excepționale.

Cu cât solul este mai uscat, cu atât el poate absorbi și păstra mai mult apa. Dar dacă el este aproape saturat, precipitațiile se vor scurge foarte rapid spre bazinul fluvial și vor face să crească nivelul apei. Cercetătorii și-au testat tehnica retroactiv, studiind inundațiile masive care au afectat în primăvara 2011 râul Missouri, cel mai important afluent al Mississippi-ului, catastrofă care nu survine în medie decât la o dată la 500 de ani. Modelul lor a funcționat bine doar la scară mare, el permițând alertarea asupra riscurilor de inundații cu șase sau 11 luni înainte, asigură ei. Cu titlu comparativ, previziunile bazate pe umiditatea solului și topirea zăpezilor măsurate la suprafață nu depășesc în general două luni, în timp ce previziunile meteo se plafonează la 10 zile.

„Fenomenele create prin saturarea solurilor sunt cele mai în măsură să provoace inundații la scară mare și devastatoare, căci într-un astfel de caz un mare volum de apă se deversează în cursurile de apă”, avertizează studiul, publicat în revista britanică Nature Geoscience. Această metodă nu este totuși un panaceu, recunosc cercetătorii. Ea necesită o bună cunoaștere a utilizării terenurilor, a irigației și a hidrografiei regiunii vizate. Conform Agerpres, metoda este inutilă în zonele în care ninsoarea și saturarea solurilor sunt slabe, precum cele supuse în fiecare an musonului.

5 comentarii

pathfinder 07-07-2014 - 11:09

Funny guys…

pathfinder 08-07-2014 - 16:03

Si o veste buna pentru managerii de furnale!

Legea „Big Brother”, adoptata in 2012, a fost declarata neconstitutionala de judecatorii CCR cu unanimitate de voturi

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, marti, in unanimitate, ca Legea 82/2012, cunoscuta drept legea „Big Brother”, este neconstitutionala. Cu unanimitate de voturi, Curtea „a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii nr.82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice sunt neconstitutionale”.

Decizia CCR vine in urma ridicarii in instanta a exceptiei de neconstitutionalitate.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala. Potrivit Constitutiei, „dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept”.

Legea privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, cunoscuta si ca „Legea Big Brother”, fusese promulgata de presedintele Traian Basescu pe 12 iunie 2012.

Legea prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina timp de 6 luni anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.

„Furnizorii de telefonie fixa, mobila si internet sunt obligati sa stocheze timp de sase luni toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de email-uri, cu exceptia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. In cazul retelelor de telefonie fixa si mobila trebuie sa se retina numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora. In cazul serviciilor de internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit”, prevede actul normativ.

Furnizorii de telefonie si internet au obligatia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmarire sa transmita datele solicitate, iar daca acest lucru nu este posibil in 48 de ore, datele trebuie transmise in cel mult cinci zile.

Legea privind stocarea datelor de trafic de telefonie si internet mai prevede ca organele de urmarire penala au obligatia de a informa persoana ale carei date sunt retinute in termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitarii, cu exceptia cazurilor in care persoana este implicata in actiuni care pericliteaza siguranta nationala.

urbos 08-07-2014 - 16:07

Daca-i asa, e o veste buna pentru orice om zdravan la minte. Mai prost pentru scriitorii de ode in caietel probabil.

pathfinder 08-07-2014 - 16:11

Tz Tz Tz Tz Tz
Da’ di undi stii matali sie cred altii mai curcubitacieuli?
Viezi ca am spus ca-i viesti buna!
Nic nu aprieciezi…

urbos 08-07-2014 - 16:31

Ai spus ca-i veste buna pentru bla bla.
Deci raspunsul il ai chiar in ce-ai scris. Ca esti si dobitoc, nu doar javra.
Nici nu v-am auzit guitand cand legea era promulgata, auzeam in schimb latraturi catre cei care se opuneau.
Deci ce sa apreciez ma vierme?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult