Acasa Stiinta-ITStiinta Ipoteza. Schimbarea polilor magnetici ar putea genera seisme

Ipoteza. Schimbarea polilor magnetici ar putea genera seisme

scris de Misu Andrei
147 Afisari

Tot mai mulți experți iau în calcul ca unele dintre cutremurele produse în România să aibă legătură și cu schimbarea polilor magnetici ai Pământului. Doi experți români în geodinamică au comentat, pentru „Adevărul”, această ipoteză, împărtășită de tot mai mulți seismologi.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 s-a înregistrat în România marți, 14 februarie, după amiază, în județul Gorj, după ce cu o zi înainte a avut loc un alt seism cu magnitudinea de 5,2, în apropiere. Cele două cutremure au fost urmate de mai multe replici și au fost simțite în București, dar și în alte orașe mari precum Cluj sau Timișoara. Specialiștii spun că zona județului Gorj e una seismică cunoscută, însă cu activitate slabă spre moderat, până acum. Cutremurele înregistrate în ultimele zile au avut cea mai mare intensitate seismică din ultimele două secole, în zona respectivă, astfel că i-au luat prin surprindere pe mulți experți.

Una dintre ipoteze vehiculate, deocamdată mai mult în șoaptă, este că schimbarea polilor magnetici ai Terrei nu ar fi cu totul străină de ultimele cutremure. Doctor în geodinamică, profesor și cercetător la Universități din Japonia și Mexic, Marina Manea nu exclude în totalitate această variantă. „Sunt mai multe teorii care circulă. În general, oamenii încearcă să își explice ceea ce se întâmplă. Atâta timp cât nu este vorba de teoria pământului plat se mai poate discuta”, a spus experta.

Ea se așteaptă și la alte cutremure, dar de mai mică intensitate. „Ceea ce se vede este posibil să fie o reacomodare a plăcilor tectonice datorită marilor cutremurelor din Turcia. De fapt, este foarte greu de știut cu precizie stadiul eforturilor mecanice în plăcile tectonice. Însă, este posibil să mai vedem în următoarea perioadă apariția unor activități seismice și în alte zone ale țării, în principal în zone în care se știe că au un oarecare potențial seismic”, adaugă Marina Manea.

Ar putea urma alte cutremure

De aceeași părere este și Vlad Manea, românul care a fondat în Mexic Computational Geodynamics Laboratory și unul dintre experții de prim rang în geodinamică, la nivel mondial. El spune că în zonă ar putea să mai apară cutremure de până la o magnitudine de 6, însă nu crede că acestea vor genera probleme serioase. Nu același lucru îl spune, însă, despre cutremurele generate de zona Vrancea.

Într-un fel, poate fi bine că am avut aceste cutremure, astfel s-a eliberat în mai multe etape o energie care ar fi avut un potențial distructiv. Zona Gorj e zonă seismică, însă nu suntem obișnuiți cu cutremure de asemenea intensitate acolo. Nimeni nu poate spune cu exactitate ce va urma, dar opinia mea este că se vor mai înregistra cutremure în zona respectivă, fără să provoace însă probleme. Problema vine când vorbim de zona Vrancea, pentru că au trecut peste 40 de ani de când nu am mai avut acolo un cutremur de intensitate”, a spus profesorul.

În ce privește teoria conform căreia multe din cutremurele din ultima vreme ar fi cauzate de inversarea polilor magnetici, Vlad Manea admite că e o ipoteză luată în calcul de specialiști din întreaga lume, însă spune că până acum nu a fost demonstrată.

În principiu, această modificare a polilor magnetici poate să ducă la unele probleme, dar nu știm în ce măsură ar avea o legătură cu cutremurele din România sau cu altele. Deocamdată, nimeni nu a demonstrat acest lucru, așa că teoria nu poate fi confirmată, însă aș spune că nici infirmată”, a mai afirmat Manea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS