Acasa Stiinta-ITStiinta Japonezii, recordmani la intarzieri: Sonda Akatsuki rateaza Venus cu 6 ani

Japonezii, recordmani la intarzieri: Sonda Akatsuki rateaza Venus cu 6 ani

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Sonda japoneză Akatsuki a eşuat în tentativa ei de a se plasa pe orbita planetei Venus, o nouă încercare urmând a fi făcută peste şase ani, au anunţat, miercuri, reprezentanţii agenţiei spaţiale japoneze. „Am încercat să o manevrăm, pentru a plasa sonda pe orbită, însă am ajuns la concluzia că nu putem face acest lucru”, se afirmă în comunicatul emis de JAXA.


Agenţia japoneză va alcătui o comisie pentru a ancheta cauzele acestui eşec, înregistrat după o serie de succese răsunătoare şi care „îndoliază” ambiţiile spaţiale nipone.JAXA a recunoscut că Akatsuki „a ratat întâlnirea” cu Venus şi că ar fi iluzoriu să se creadă că sonda ar putea reveni pe orbita dorită într-o perioadă scurtă de timp, transmite Mediafax. Centrul de control al zborurilor spaţiale, situat la Sagamihara, în apropiere de Tokyo, păstrează totuşi controlul asupra sondei şi poate să-i regleze viteza. „Akatsuki se va apropia din nou de Venus peste aproximativ şase ani, oferindu-ne astfel o nouă ocazie”, a declarat Hitoshi Soeno, purtător de cuvânt al agenţiei spaţiale japoneze.

Tehnicienii niponi vor minimaliza consumul de energie pentru a prelungi durata de funcţionare a echipamentelor de la bordul sondei. Şeful proiectului, Masato Nakamura, are în vedere o nouă tentativă de plasare a sondei pe orbita lui Venus, atunci când Akatsuki se va afla într-o poziţie adecvată, în intervalul decembrie 2016 – ianuarie 2017.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult